Fråga:
Sluta göra uppgifter utanför min jobbtitel
Papous13
2018-03-13 14:54:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har gått med i ett företag som First Line Support Engineer (IT) för 3 år sedan. Som titeln antyder är jag där som första stödlinjen, fixar mindre problem etc.

Snabbspolning framåt 3 år senare bygger jag skript, bygger den gyllene bilden, migrerar satellitkontor till vårt nätverk etc. etc. gör 2: a och 3: e raden saker men jag förväntas fortfarande att hålla mitt första radsupport på 100%.

Min jobbtitel har inte ändrats och jag har inte fått någon löneökning de senaste två åren.

När jag tittar på det har jag tre alternativ:

 1. Avsluta mitt jobb och sök efter ett annat, som jag inte skulle vilja för tillfället eftersom det finns många problem i mitt privatliv.
 2. Prata med min chef för löneökning , vilket jag redan har gjort och jag kommer att fråga igen i vårt 1-till-1-möte, om några veckor.
 3. Sluta göra allt som inte är första raden och håll dig strikt till det

Jag vill verkligen gå till nr 3 om jag inte får en löneökning inom kort, som sedan kommer att följas av val nr.1

Ser du något annat alternativ?

UPPDATERING:

Tack till er alla som hittade tiden och svarade på min fråga.

 • Förtydliganden

Först och främst vill jag klargöra att jag först skulle hitta ett jobb och sedan sluta. Jag borde ha skrivit det här bättre på min OP.

För det andra, medan jag inte har något emot att göra uppgifterna, gör jag både 2: a / 3: e raden och 1: a raden, betonar mig bara mycket som vid samma gång måste jag göra 1,5 jobb. Så många gånger måste jag klippa hörn som jag inte vill.

Jag har en 1-2-1 med min chef om ungefär två veckors tid och jag kommer att ta hårt fallet med befordran / löneförhöjning, eftersom pengarna jag får, inte ens ligger nära de uppgifter jag har gjort de senaste 18 månaderna.

... det sista du bör överväga att göra är att gå tillbaka till 100% front-line breakfix, eftersom dessa andra uppgifter du klagar över är ett gyllene tillfälle.

Även om jag inte har något emot de andra / tredje raden, får jag ingenting av dem (kunskap) eftersom de flesta saker jag gör, jag känner dem redan eller jag kan lära dem ganska snabbt. Så det är snarare att jag gör någon annans jobb för en låg lön snarare än att få erfarenhet / kunskap.

Som den sista kommentaren kommer detta 1-2-1-möte med min chef att vara en katalysator för min beslut.

Återigen tack till er alla som tillbringade din tid på att svara på min fråga.

Kommentarer är inte för längre diskussion;den här konversationen har [flyttats till chatt] (https://chat.stackexchange.com/rooms/74529/discussion-on-question-by-papous13-stop-doing-tasks-outside-of-my-job-title).
Tio svar:
Kilisi
2018-03-13 16:38:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du har redan pratat med chefen om en löneökning och det har inte hänt. Du borde söka jobb.

Varje gång du tar upp mer pengar är det implikationen att du kommer att vidta åtgärder om du inte tas om hand. Detta har inte hänt, och om du släpper det finns det inget incitament att ge dig mer pengar, du har ingen ny hävstång. Din situation har inte förändrats och chefen är redan medveten om ditt resonemang. Att fördröja är just det, slösa bort tid.

Du kan fortsätta att trycka medan du söker efter en ny position, men börja inte vägra att göra arbete eller något liknande förrän du har ett jobbbjudande i handen, det bara öppnar dig för granskning och disciplinära åtgärder innan du är redo att lämna.

Daniel
2018-03-13 16:49:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gör inte 3. Om du vägrar att utföra arbete som du kan och som inte betraktas som en onödig börda kommer du att få sparken på grund av att du verkligen går snabbt på de flesta platser i världen. Som du säger har du problem att ta itu med i ditt privatliv, det kommer inte att göra det enklare.

Be bestämt om mer pengar och en titelbyte samtidigt som du söker efter ett bättre jobb samtidigt. Det finns många inlägg här om hur man gör det ordentligt. I vissa länder kan du också kräva en skriftlig granskning, som kommer att öka trycket, hjälpa till med förhandlingar - eftersom det bör lista vilka uppgifter du utför och hur bra - och hjälpa till med din jobbsökning.

Jag tror att "sparkad för sak" för att arbeta inom avtalsvillkor kan vara en amerikansk sak.Jag är ganska säker på att i Storbritannien (OP: s plats) skulle det uppfylla orättvisa uppsägningskriterier men OP bör kontakta sina medborgarrådgivare för bekräftelse innan de vidtar åtgärder.
Jag vet för ett faktum att i Tyskland skulle detta också gälla för de flesta anställningar.Vet inte exakt för Förenade kungariket men jag skulle bli mycket förvånad om det inte skulle vara skäl för omedelbar uppsägning att vägra att göra det arbete som beskrivits.
Enligt min erfarenhet är det standard i brittiska anställningsavtal att ha en så kallad "flexibilitetsklausul" som säger något i stil med "tillsammans med dina huvuduppgifter förväntas du också utföra andra uppgifter som är rimligtfrågade av dig ".Eftersom Papous13 har varit anställd i tre år då han / hon kanske hävdar orättvis uppsägning om han avskedades för att vägra att göra jobbet, skulle fallet bero på vad medlaren eller ET skulle finna är "rimligt".Ett potentiellt problem är om han / hon utför jobbet utan att registrera en protest som kan ses som acceptans för förändringen.
@Lag: * ... utan att registrera en protest som kan tas som acceptans för förändringen * - det och också, enligt min erfarenhet, att göra en uppgift på en PC jämfört med att göra en annan uppgift på en PC (som OP tydligen kan) räknas somrimlig.Skulle vara något annat om hans arbetsgivare förväntade sig att han hämtade spaden.Men - som alltid med juridiska frågor, fråga en advokat om du vill veta säkert.
@Daniel, ja - i Storbritannien kan man be Citizen's Advice Bureau (CAB) eller Advisory, Conciliation and Arbitration Service (ACAS) om gratis rådgivning, eller en advokat (förmodligen inte gratis).
En annan anledning att fortsätta göra 3 är att bygga erfarenhet och fylla det CV med framgångsrika projekt.Om du arbetar över din nivå kan du ta längre tid att slutföra det och göra fler misstag än när du anställs på en högre nivå.Dra nytta av att vara "i träning" och ta sedan din erfarenhet någon annanstans.
@Myles Det är väldigt osannolikt att kontraktet säger att de bara ska fixa "mindre problem" och inget annat, än mindre på specifikt språk.
@Myles: Jag är helt övertygad om att plötsligt att vägra att utföra arbete som han tidigare har gått med på skulle vara skäl för rättvis uppsägning.Anställningsavtalet är inte bara det som står i det ursprungliga avtalet, det kan varieras genom formellt avtal mellan parterna (t.ex. löneökningar), * och * med vad som kallas "sed och praxis".Således om ditt kontrakt säger 9-5: 30, men du har arbetat 10-6: 30 ett tag, är det faktiska kontraktet nu 10-6: 30 och arbetsgivaren kan inte ensidigt ändra det.Detta fungerar också i den andra riktningen: OP är anställd för att göra alla dessa ytterligare uppgifter.
Jag håller med om att (3) är det värsta valet, men av en annan anledning.Extra jobb ger extra erfarenhet och till slut investerar du i din egen utbildning.Detta kommer att löna sig en dag, troligen i ett annat företag.
HopelessN00b
2018-03-13 21:55:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

För att ta en lite annorlunda syn på detta än de andra svaren är det sista du bör överväga att göra att gå tillbaka till 100% frontlinje-breakfix, eftersom dessa andra uppgifter du klagar över är en gyllene möjlighet. (Om du inte vill vara en helpdesktekniker hela din karriär ... och även om du gör det, kommer det antagligen att du kommer att få sparken att vägra att göra "andra uppgifter som tilldelats"). Du bör använda den möjlighet du har fått och bygga vidare på din erfarenhet av fler system och nätverksadministrationsuppgifter för att övergå till ett jobb i den riktningen (förmodligen någon annanstans, baserat på vad du har sagt).

Du bör fortsätta (eller till och med påskynda) de icke-helpdesk-uppgifter du har gjort, se till att uppdatera ditt CV för att markera dessa uppgifter och söka efter ett system- eller nätverksadministrations-, ingenjörs- eller devopsjobb som betalar en mycket bättre än vad du har nu. Jag känner till massor av IT-support / helpdesk-tekniker som skulle döda för den upplevelse du får nu, så slösa inte bort möjligheten.

Absolut!De tilldelar arbete som skulle löna sig bättre med en annan titel.Så gå till en plats som kommer att anställa dig under den titeln och berätta för dem att du i princip har gjort det jobbet i två år.
Håller starkt med.Ledningen här tror förmodligen att du belönas genom att få en bättre kompetensuppsättning.Så använd den bättre skickligheten för att få ett bättre jobb någon annanstans.
Detta försummar helt känslan av vilka uppgifter som ledningen anser vara viktigast.När en anställd har för mycket på sin tallrik är det ledningens jobb att bestämma vad som är affärskritiskt och vad du ska låta glida.
lambshaanxy
2018-03-13 17:34:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Alternativ 4: Skriv upp ett litet kalkylblad som visar alla dina ansvarsområden och den tid det tar för dig att göra det (som förmodligen är mer än 40 timmar i veckan), ta det sedan till din chef och be dem att rangordna din skyldigheter . Gör sedan vad de säger i 40 timmar i veckan, och se till att hålla dem i slingan om och när uppgifter med låg prioritet släpps på golvet.

Som sagt, du borde leta efter ett nytt jobb på sidan, för din ledning låter inte som om de har för avsikt att belöna ditt kraftigt ökade omfattning och ansvar. Och om din chef ger någon form av asininsvar som "du måste göra allt, det är allt lika viktigt", sök sedan ännu hårdare.

Jag misstänker att detta svar får DV för andra stycket, FWIW.OP sa inget som tyder på att hans ledning är särskilt inkompetent eller giftig, och förutsatt att det är fallet är det osannolikt att det kommer att leda till positiva resultat.Det första stycket * är ganska bra råd, tror jag, så du kanske vill överväga att redigera eller ta bort det andra för att göra det övergripande svaret mer solidt.
För att vara ärlig gillar jag verkligen första stycket i detta svar.Jag håller med @Steve-O att den andra kan vara på sin plats, dock.
Första stycket är dött den.Låt din chef hantera dig.
paparazzo
2018-03-13 17:51:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Problemet med punkt 3 (sluta göra allt som inte är första raden) är:

 • Det kan få dig att bli avskedad och utan inkomst. Det är svårare att hitta ett jobb medan du är arbetslös och med dåliga eller inga referenser.
 • Även om du inte får sparken kommer du förmodligen inte att få bra referenser.

Fortsätt punkt 2 (en höjning) och om det inte kommer någonstans flytta till punkt 1 (en jobbsökning).

Du kan vanligtvis få referenser från kunder och seniorkollegor.
Džuris
2018-03-14 00:04:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ser du något annat alternativ?

Använd det faktum att du gör de hårdare uppgifterna som en chans - be att bli befordrad till andra eller tredje raden. Löneförhöjningen måste tas upp under förhandlingarna för att ändra din titel.

Förklara för de högre ups att du vill fortsätta i din karriär till de mer allvarliga uppgifterna och du har uppenbarligen vuxit upp första raden du bevisar dagligen. Råda dem att hitta en nybörjare för första raden.

FableBlaze
2018-03-15 03:11:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink
 1. Sluta göra allt som inte är första raden och håll dig strikt till det

Detta är nära ditt bästa alternativ. Men jag måste betona inte bara planera stopp .

Istället bör du:

 • Prioritera dina uppgifter - saker med hög prioritet görs först, saker med låg prioritet görs senast. Om det inte finns tid att utföra uppgifter med låg prioritet kommer dessa uppgifter inte att göras.
 • Håll reda på din arbetsbelastning - Om någon ger dig en ny uppgift medan du är överbelastad, låt någon veta så snart så möjligt att du kanske inte kan göra den uppgiften.

Var i grund och botten inte rädd för att vägra uppgifter, men ge alltid en anledning baserat på din nuvarande arbetsbelastning och prioriteringar. Och låt alltid folk veta när det är osannolikt att du gör något viktigt i tid.

Din chef måste acceptera att det finns en fast mängd timmar på en dag. Om han inte kan det är ingen löneförhöjning värt det och du bör leta efter ett nytt jobb så snart som möjligt.

trashpanda
2018-03-13 15:18:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Din önskade beställning (3, 2, 1) låter som rätt väg för mig. Men för att klargöra, sluta inte göra jobbet utanför din befogenhet helt. Försök istället att ta det diplomatiska tillvägagångssättet istället för att vägra. Något i den här riktningen fungerar vanligtvis för mig:

Ja, naturligtvis kan jag göra det. Det kommer dock att betyda min egen arbetsbelastning / prioriteringar att ta baksätet. Jag frågar min chef först, men om han är cool med det så anser det vara gjort.

Om din chef säger att du måste göra båda (ditt arbete och deras), så kan du se hur din 1-2-1 går. Vänta med att höra tillbaka om din löneökning, eftersom du kanske får det du har bett om och det inte finns något behov av åtgärder för tillfället.

Anledningen till att du kan erbjudas löneökning är att du går utöver ditt vanliga ansvarsområde. Om du slutar göra det extra arbetet kommer du sannolikt inte att erbjudas en ökning.

Slutligen, och detta är förmodligen självklart, men sluta inte ditt jobb förrän du har hittat ett annat. Speciellt eftersom du har problem, åtaganden och andra skyldigheter.

Lycka till!

I allmänhet brukar det vara en dålig idé att begränsa sig till strikt vad ditt kontrakt säger.Om alla anställda i varje företag plötsligt gör detta kommer de flesta företag att kollapsa.Med detta sagt, när du * gör * många saker utöver ditt officiella ansvar, är detta vanligtvis en utmärkt grund för löneförhandlingar.Om de misslyckas beror vad du ska göra på jobbet du gör.I en IT-supportposition kommer det förmodligen bara att få dig sparkad att släppa alla "ytterligare saker" innan du har en chans att hitta ett nytt jobb, därav min nedröstning om detta svar.
Tack, @Cronax.Jag kanske redigerar mitt svar lite, eftersom jag inte säger att alternativ 3 är en bra idé - jag föreslår faktiskt det motsatta.Fortsätt att utföra arbetet utanför OP: s ansvarsområde, men genom att köra det tidigare i ledningen framhäver du också det extra arbete de tar på sig.Sedan, om den önskade lönen för alternativ 2 inte går igenom, gå sedan längs vägen för alternativ 1.
Om du kan göra en uppskattning av den tid dina uppgifter kommer att ta är det lättare att prata med din chef vilka uppgifter som ska prioriteras.Om vissa av dessa extra uppgifter tar mycket tid kan din chef till och med bestämma att de inte får någon prioritet.Din klient kan sedan ta upp det med din chef.
Lag
2018-03-13 20:55:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du gör saker som du ser som tillägg till dina avtalade uppgifter. Du säger inte uttryckligen om du gärna skulle göra dessa saker om du fick kompensation bättre.

Sluta inte om du inte har ett fast erbjudande om ett nytt jobb som du har accepterat. Du kan söka efter jobb och förbereda dig i god tid för din 1-2-1 med din chef när du tänker förhandla om en löneökning. Din förberedelse kommer att vara en lista över de uppgifter du upplever som ligger utanför dina avtalade uppgifter som du inte får ersättning för - hur du tillför mervärde till verksamheten utöver din ursprungliga roll - och du kan söka här för att förhandla om bättre ersättning.

Alexander
2018-03-15 18:30:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Förändringar i din arbetsbeskrivning över tid är bra, även om de inte kommer med ökad monetär ersättning. Att utföra uppgifter utanför din arbetsbeskrivning innebär vanligtvis att din jobbbeskrivning har ändrats informellt.

Det finns faktiskt två saker att tänka på om ditt jobb, men du blandar ihop dem:

 1. Arbetsbelastning, stress, skärning
 2. Monetär ersättning

Du bör inte blanda ihop de två när du pratar med dina chefer, även om du kanske är villig att göra mer övertid om du kompenseras tillräckligt.

Mot stressen, kontrollera SLA som finns på plats mellan ditt företag och kunderna. Beställ ditt arbete strikt enligt SLA-tidsfrister, stressa dig inte över det. Om arbetsbelastningen blir för hög och du kanske inte kan uppfylla SLA-tidsfrister inom en snar framtid, skriv ett e-postmeddelande till din chef att arbetsbelastningen har blivit så hög att deras affärsavtal är i fara. De kan göra företaget ersättningsskyldigt på grund av ofyllda SLA, så det bör vara i deras bästa intresse att tillhandahålla ytterligare arbetskraft.

Monetär ersättning som du redan har frågat din chef om. Ditt enda möjliga nästa steg är att söka ett nytt jobb om du inte längre vill arbeta för den aktuella lönen.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...