Fråga:
Hög och oprofessionell anställd
Michael C.
2015-12-16 19:45:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har ett litet startföretag med färre än 10 personer (jag är ägaren). Det finns bara en anställd som distraherar mig och andra med sitt beteende. Han är högtalare, ibland börjar han sjunga och vissla på kontoret, han pratar högt i telefon. Varje litet argument med en annan anställd låter som en slagsmål. Närhelst han inte är på kontoret är det den mest produktiva dagen eftersom det inte finns några distraktioner. Han fortsätter att chatta med andra anställda under långa perioder ibland och jag var tvungen att säga till dem många gånger att stoppa detta beteende.

Jag försökte prata med honom om detta beteende och han kontrollerar det i veckor och återvänder sedan gamla vanor. Sedan pratar jag igen och samma sak händer. Förra gången var det så distraherande att han skrek under ett konferensmöte med min största kund och klienten frågade mig om det var en kamp på kontoret och jag var tvungen att ursäkta att det var ett företag under oss. Så jag var tvungen att göra ett långt möte efteråt med alla om detta beteende och jag var rasande under det då konferenssamtalet gick väldigt fel på grund av honom och den andra anställde han argumenterade med. De bad om ursäkt och sa att de inte skulle göra det igen och nu efter 1,5 månaders händelse är han tillbaka till sin gamla vana.

Jag känner att han inte kontrollerar det beteendet men det beteendet är inte längre acceptabelt på kontoret eftersom det påverkar företaget och resultatet. Jag tror att det enda valet jag har nu på mitt skrivbord är att ge en skriftlig varning om det men det känns lite svårt att göra det bara för att prata högt. Finns det något sätt jag kan kontrollera hans beteende eller ska jag använda officiell skriftlig varning?

Kommentarer är inte för längre diskussion; den här konversationen har [flyttats för att chatta] (http://chat.stackexchange.com/rooms/33172/discussion-on-question-by-michael-c-loud-and-unprofessional-employee).
Gillar han i allmänhet andra anställda? Också exakt vad är han högljudd om? Till exempel, om du är på ett möte, talar han väldigt högt om sina statusuppdateringar?
Tio svar:
Thomas Owens
2015-12-16 19:59:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den här medarbetaren stör din verksamhet och något mer formellt än en muntlig varning krävs. Han stör inte bara dig och andra anställda under normala affärer, vilket minskar produktiviteten och effektiviteten, men han är störande för kundmöten och anstränger relationer. Nästa steg beror på din policy, men hans handlingar måste ändras.

Om han vägrar att ändra måste du väga bidraget från den här anställda mot produktiviteten hos alla andra anställda såväl som kundinteraktioner - om han orsakar mer skada än värde, kan du behöva gå så långt som uppsägningen. Det skulle dock vara en värsta situation. Det är långt över tid att börja öka dina handlingar eftersom dina nuvarande metoder har varit ineffektiva.

Tack och kom överens. Uppsägning är inte något jag skulle överväga nu om han inte ignorerar den skriftliga varningen efteråt.
@Michael C. Han förstör ditt rykte som chef och minskar effektiviteten i ditt team. Du har varnat honom flera gånger utan resultat. Om denna anställd inte har något viktigt bidrag till arbetsprocessen ska du säga upp honom (om du har laglig rätt). Tänk på hur svårt / lätt det är att hitta någon annan som kan göra sitt jobb
@vladiz Han bidrar men inte så bra som jag vill (gör ett tillfredsställande jobb). Jag har redan diskuterat det med en advokat och kan bli stämd på grund av det. Advokaten föreslog att ge flera skriftliga varningar före uppsägning för att skydda företaget från en rättegång.
@Michael C. Försökte du, under den tid då han beter sig bra, berätta för honom hur nöjd du är med hans förbättring (lite positiv motivation). Detta kan hålla honom lugn under längre tid, om du berömmer varje förbättring
@MichaelC. Var bor du / arbetar du där du kan bli stämd för att sparka någon? Jag vet att det är möjligt, men nyfiken på ditt sammanhang.
Om du bestämmer dig för att du måste avsluta hans anställning, se till att du följer tillämplig arbetslag i ditt land, annars kan du stöta på några problem. Du är chefen, gör vad du behöver göra för att ditt företag ska lyckas.
Det kan vara uppenbart, men ... du bör låta medarbetaren underteckna den skriftliga varningen och behålla en kopia av den.
Joe Strazzere
2015-12-16 21:04:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Finns det något sätt jag kan kontrollera hans beteende eller ska jag använda officiell skriftlig varning?

En officiell, skriftlig varning kan vara din bästa insats för att kontrollera hans beteende (förutsatt att han förutom denna fråga är en bra anställd som är värt att hålla kvar).

Du har redan pratat med honom flera gånger, och varje gång varade hans kontroll bara tillfälligt. Så nu kan det vara dags att höja anten lite. Du bör överväga att sätta honom i en skriftlig prestationsförbättringsplan.

Ta dig tid att tänka igenom:

 • Specifikt vad du vill att han ska ändra
 • Hur den förändringen kan mätas
 • När ni två ska besöka frågan igen för att avgöra om den nödvändiga nivån av förändring har inträffat
 • Konsekvenserna av att inte nå dina prestationsmål

Skriv ner det. Gör flera kopior.

Hitta sedan en tyst tid när ni två kan prata långt (inkludera HR om du har en). Förklara vad han gör bra och förklara sedan vilket beteende som måste förändras om han ska kunna fortsätta sin anställning.

Granska den skriftliga prestationsplanen. Se till att han förstår. Be om hans underskrift med erkännande av att ni två har diskuterat det. Erbjud dig att se över framstegen regelbundet och hjälpa honom att lyckas så mycket du kan. Men se till att det är tydligt att det oprofessionella beteendet måste upphöra nu, helt och permanent.

Följ sedan upp planen. Hjälp honom vid behov, men i slutet av mätperioden bedöma hans förbättring eller brist på dem. Om han inte har förbättrats i den utsträckning du behöver, måste du släppa honom.

Ibland, om det inte går att prata, kan en skriftlig plan få folks uppmärksamhet. Tyvärr fungerar det fortfarande många gånger och du måste vara beredd att gå vidare. Som @Peter klokt påpekar, om du skriver en första varning måste du redan vara beredd att skriva den andra, sista

Tack för det fantastiska svaret. Jag kommer att ta dessa punkter när jag förbereder varningen.
@MichaelC. Tänk på att en skriftlig varning betyder att efter en förinställd mängd varningar måste den anställde få sparken. Vanligtvis är den andra varningen en uppsägning. Det finns inget värre än att ge en skriftlig varning och sedan inte följa upp ytterligare överträdelser eftersom du inte vill sparka den anställde - det skickar ett tydligt meddelande att deras jobb är säkert oavsett vad de gör. Medan ett PIP lägger till lite flexibilitet kring det, om du skriver en första varning måste du redan vara beredd att skriva den andra, sista.
gazzz0x2z
2015-12-16 20:07:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om du är chefen och om han skadar andras arbete är det din plikt att göra något. Nu beror "något" starkt på din ledningsstil, men kom ihåg att det viktigaste är teamets övergripande prestanda.

Om han inte förbättras, försök hitta honom en avlägsen plats eller läxor. Och om det fortfarande inte fungerar ..... ja, det viktiga är att ditt team är produktivt.

Erbjuder att ge honom ett kontor med en dörr ... eller mer exakt att lägga sitt skrivbord i en garderob - om han inte kan hålla ner det? För vissa människor är det faktiskt en rimlig lösning. Jag tog nästan en garderob en gång för att komma bort från det vattenkylare samtalsljudet.
ja, det är sådana saker som ska prövas innan man går till mer extrema åtgärder. Om möjligt, naturligtvis ...
Tack för förslagen. Tyvärr är det inte ett alternativ att arbeta på distans på grund av datakänsligheten.
Jag tror inte att det skulle vara en bra idé, hans kollegor kunde tro att han belönades och bli ännu mer motbjudande mot honom, vilket inte hjälper till att öka produktiviteten.
@keshlam gubbe, det borde finnas en timer bredvid vattenkylaren, ibland kan jag inte ens få vatten eftersom det är tråkigt trångt där, det är som en bingo för konstiga
AndreiROM
2015-12-16 20:40:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den här personen har uppenbarligen en negativ effekt på kundinteraktion, liksom produktiviteten hos andra anställda. Och ändå verkar du vara mycket ovillig att släppa honom - och ja, jag förstår att det inte är en lätt sak att se någon i ögonen och säga "Du är avskedad."

Men överväg nu situationen ur alla andras synvinkel. Den här killen är högljudd och störande. Han skriker på människor, vilket jag kan säga att du först inte är en trevlig upplevelse. Han är oprofessionell och en tickande tidsbomb - en kundtjänstkatastrof som bara väntar på att hända.

Hur tror du att dina andra anställda tycker om att ständigt saboteras eller försenas av den här killens BS? Hur tror du att de känner det när de pratar med efter att he generar dig inför dina kunder?

Och slutligen, hur tror du att de känner det när deras chef, när han ser allt detta, bara hanterar den här killen halvhjärtat och låt honom gå över honom, samt fortsätta att störa dem?

Om jag bevittnade detta mönster upprepar sig om och om igen skulle jag helt enkelt komma till slutsatsen att du saknade ryggraden för att stå upp för dig själv, och ännu värre, för dina anställda. Chefen borde vara många saker, men aldrig en push-over.

Tänk länge och hårt om det budskap som dina handlingar skickar dina anställda.

Jag är redo att vidta åtgärder för företagets / de anställdas skull. Jag sparkade redan en och gav en annan en skriftlig varning av olika skäl. Anställda är medvetna om att jag är villig att vidta åtgärder om det behövs. Anledningen till min "ovilja" här är att det är uppenbart att han inte gör det medvetet utan brukade interagera så här med sin omgivning. När han får en varning stannar han och känner sig skyldig i flera dagar och glömmer sedan. Jag är villig att vidta omedelbara åtgärder men ville se andra alternativ. Nu är jag övertygad om att det enda är att vidta åtgärder. Tack för svaret.
@MichaelC - Jag skrev mitt svar baserat på den begränsade informationen i den ursprungliga frågan. Det är definitivt en grov situation, och jag berömmer dig för att du har så mycket tålamod med den här personen - inte många chefer skulle göra det. Till slut ändrar han uppenbarligen inte. Kanske han behöver terapi eller något, vem vet? Lycka till!
mucaho
2015-12-16 22:52:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag känner att han inte kontrollerar det beteendet

Så han gör inte detta med avsikt och bara "glider" igen då och då?
Om så är fallet, kom överens om ett vanligt nyckelord som du eller någon annan anställd säger till honom, så snart han känner igen att han pratar högt (t.ex. "Bob du är högljudd igen."). Så småningom kommer det att ändra hans beteendemönster.
Inget behov av några drastiska åtgärder.

Ja. Att ändra vanor är ** väldigt svårt **, en återstod varje par månader kommer inte att minska det. Den anställde verkar göra en medveten ansträngning för att ändra beteende, men ibland placerar han sitt sinne någon annanstans (som att lösa sitt jobb) och glömmer bort det. Oftare påminnelser är lösningen, inte allvarligare.
Ja, det är inte medvetet så vitt jag ser. I början brukade jag bara nämna det men kände inte att min begäran tas med sin allvar (orsakar prestandaproblem). Så jag var tvungen att ta upp det på grund av det.
Något att tänka på: det kan finnas ett underliggande tillstånd som orsakar detta beteende som ADD, problem med verkställande funktioner osv., Eventuellt odiagnostiserat så han kanske inte ens är medveten om varför han inte kan kontrollera detta beteende. Även i så fall vet jag inte om du ens kan föreslå det (konsultera din advokat, hälsoskydd och allt detta), och jag är säker på att du inte kan fråga om det, men det kan påverka hur du känner efteråt om han är inte kan få sitt beteende under kontroll.
@ColinYoung Jag skulle gissa att delen "du kan inte fråga om det" är jurisdiktionsspecifik. Åtminstone för USA har du dock rätt.
@reirab Rätt nog. Jag är ganska säker på att Kanada liknar varandra, och jag kan tänka mig att EU med deras starka integritetsskydd är lika. Det var därför jag föreslog juridisk rådgivning (med tanke på att han använde termen "advokat" USA eller Kanada verkade en rimlig gissning).
Lilienthal
2015-12-16 21:17:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Även om du alltid bör vara rimlig med mindre vanor eller tics som är speciella men inte en stor sak, bör beteende som aktivt och regelbundet stör andra anställda eller verksamheten alltid hanteras. Det första steget är att prata med den anställde direkt och det låter som om du har gjort det många gånger, men han fortsätter att återgå till sitt gamla mönster.

För närvarande beror det på hur tydligt du hanterar det. du har varit tidigare. Om du undvek en verklig konfrontation och dina varningar mildrades eller skämtades snarare än med en helt seriös ton och uttryck, kanske du vill ge den anställde en helt tydlig varning innan du hoppar till den "sista varningen."

Om du gjorde det klart att detta påverkade företaget och potentiellt hans jobb, är det dags för en sista varning. Be honom träffa dig i slutet av dagen (så att han har tid att bearbeta vad du sa, för det låter som om han kan reagera dåligt) och säga något som följande:

Jag har tagit upp detta många gånger tidigare men jag behöver att du arbetar med att kontrollera din volym på kontoret samt hur du pratar med dina kollegor. Förra gången kostade oss nästan [X] och det kan helt enkelt inte hända igen. Jag har lagt märke till att varje gång vi pratar om detta förbättrar du ett tag men alltid återgår till gamla vanor, vad händer?

Pausa nu och hör vad han måste säga. Förutsatt att han inte har en rimlig förklaring (se förbehållet nedan), följ upp med:

Jag måste göra det helt klart att du framöver bör överväga att inte distrahera dina kollegor och inte argumenterar på ett så högt / fientligt sätt som villkoren för jobbet. Jag behöver någon i din roll som inte kommer att störa vårt kontor och jag vill att du ska inse att om jag inte ser en signficant, fortsätt förbättring med [X], kommer jag att ha för att släppa dig. Tror du att du kan förbinda dig till det?

Om han blir argumenterande eller stridig, låt honom inte. Slutresultatet av det mötet borde vara att han går med på att förbättra sitt beteende. Om han inte kommer att förbinda sig till det, måste du klippa upp den (informella) förbättringsplanen och helt enkelt sparka honom.


Varning: det finns några giltiga skäl (som ett medicinskt problem) för detta beteende som kan ligga utanför hans kontroll och för vilken en del boende kan och bör göras (kontakta en advokat eller HR). Om det visar sig vara fallet ska du inte använda skriptet ovan utan istället ta reda på om du kan göra en rimlig logi för honom eller vad du kan eller ska göra.

Ja, det gjordes klart för honom på ett officiellt sätt och hans förklaring att det glider omedvetet från honom och känner sig skyldig till det. Det är dock inte ett medicinskt skäl, men jag skulle behöva ge honom en förbättringsplan och ett slutligt åtagande som du och andra personer föreslog här. Tack
Inte säker på hur jag missade det här utmärkta svaret innan jag kommenterade @mucaho's, men det kan absolut vara ett medicinskt problem och jag skulle överväga att ha ett seriöst samtal med din advokat för att se om det finns något sätt att han kunde knuffas mot att söka professionell hjälp. Jag säger det eftersom jag gillar att ge människor alla möjligheter att förbättra sig, även de de kanske aldrig har övervägt. Du kan också bara säga "skruva det, inte mitt problem" och låta honom ta reda på det själv.
Dude From Mars
2015-12-18 00:58:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Skicka honom för ett hörselprov.
Costco och jag är säker på att andra ger dem gratis.
Inte valfritt.
Att skicka honom under kontorstid kan vara det "rättvisa" sättet att göra det.
Själv brukade jag prata högt och skulle glida tillbaka till det efter att ha påminnits upprepade gånger.
Det verkade som en personlighetssak ... men mer som att klara av att vara delvis döv - försöka få folk att matcha min volym så att jag kunde förstå dem.

Det låter som från OP att medarbetaren sjunger och visslar. Jag tror inte att det skulle vara ett tecken på att han är hörselskadad. Jag skulle också tro att om han är hörselskadad skulle han ha problem med sina jobbprestationer.
Sjunga och vissla ... kom överens, det är bara att vara en jerk. Att hantera viss hörselnedsättning skulle inte nödvändigtvis påverka jobbprestanda ... men leder ofta till mycket högt talande.
DA.
2015-12-17 00:38:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du kan:

 • erbjuda att låta honom arbeta på distans (win-win för er båda?)
 • ge honom sitt eget kontor?
 • sparka honom.

Ärligt talat, med en start kan det tredje alternativet vara bäst. Det är inte som att du inte har gett honom tillräckligt många varningar.

De två första alternativen är inte möjliga som du sa. Vi har begränsat utrymme och kan inte låta någon arbeta på distans
@MichaelC. varför kan du inte låta någon arbeta på distans? Oavsett, om så är fallet, tror jag att du har kvar det tredje alternativet.
Anledningen är datakänslighet att vi inte kan låta det lämna kontoret (avtalet med kunderna ger oss också den begränsningen för just det projektet han jobbar med)
Att ge möjlighet att arbeta hemifrån eller på sitt eget kontor skulle i princip ses som en belöning för att vara oprofessionellt och skulle orsaka mycket förbittring hos de andra anställda som lyckas göra sitt jobb bra.
@asdasd enkel fix det finns att öppna policyn för alla.
Karen
2015-12-18 20:35:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Från att cykeln går runt varje månad eller två. inte varje dag, jag antar att han ärligt försöker.

Du har några lösningar. En, som folk har sagt, är att eskalera ditt svar från en muntlig varning till skriftliga varningar och så småningom sparka killen. Det här kommer att bli det enklaste för dig att genomföra, men om killen är en bra anställd förutom hans volym- och kontrollproblem kanske du inte vill.

Vad du har gjort hittills är be honom att vara tyst. Han kommer ihåg ett tag och glömmer sedan att modulera sitt beteende. Du väntar tills det blir illa nog att bli ett problem igen och ber honom att sluta (igen). Resten av tiden kan han inte säga om han mår bra eller inte; om han kunde säga, skulle han vara tyst.

Jag kommer att föreslå en metod som kommer att vara mer arbete från din sida och förmodligen mer arbete från hans sida. När cykeln börjar igen nästa gång, be honom inte bara vara tyst. Ha en konversation om det. Fråga om du kan göra något för att hjälpa honom att hantera sitt beteende. Lyssna på hans förslag och gör några av dina egna.

Några möjligheter:

 • Du håller en logg över tider när du märker att hans volym går ur kontroll och antingen meddela honom omedelbart eller senast i slutet av dagen. Omedelbar feedback hjälper honom att märka när han orsakar problem.

 • Om han har en dag då han har inga eller färre "höga" incidenter, låt honom veta det och säga tack . Det betyder att han lägger ner hårt arbete.

 • Träffas några minuter i slutet av dagen eller i slutet av veckan
  (beroende på hur illa problemet är är) och låt honom veta vad han gör rätt, inte bara fel.

Lägg upp konsekvenserna om han inte kan kontrollera sig själv bättre. Han har definitivt fått en skriftlig varning vid denna tidpunkt, men jag skulle bli mycket förvånad om en skriftlig varning utan hjälp var mer effektiv än en muntlig varning. Så säg till honom att om det händer igen kommer han att få den skriftliga varningen. Om du känner att hans beteende riskerar hans jobb, låt honom veta hur många skriftliga varningar du kommer att ge innan du på allvar överväger uppsägning. Försök att inte göra det till ett hot, bara information.

sharptooth
2015-12-17 15:19:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Visst kan du använda undertryckande åtgärder som skriftliga varningar eller till och med överväga att låta honom gå.

Låt oss anta att du hellre vill behålla honom men få honom att ändra beteendet. Den negativa återkopplingen måste komma så snart han orsakar distraktioner. Jag vet inte hur rimligt det låter för din kultur, men du kanske kan ha bra körsträcka med stöd från andra anställda. De värdesätter deras förmåga att arbeta under bra förhållanden, eller hur? Ja, det är din plikt att säkerställa deras goda förhållanden men det betyder inte att de måste vara tysta. Varför kan inte din andra anställd sitta tio meter från den höga killen och ha svårt att göra sitt arbete bara säga "Johnny, jag hör din röst bättre än min egen inre röst och btw det är tio meters avstånd mellan oss"? På det här sättet

 1. feedback kommer från många människor, inte bara du
 2. feedback inkluderar resonemang, inte bara "stäng F"
Det här kan vara en kulturell fråga.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...