Fråga:
Hur hanterar jag underutbildad personal i min avdelning?
GeoJohn
2016-03-09 23:02:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Min fyrmedelsavdelning har använt föråldrad programvara i flera år. Högsta ledningen anställde mig för ungefär arton månader sedan för att påbörja en övergång till en uppdaterad teknisk miljö. Jag är den enda personen i företaget som använder hela utbudet av funktioner för programvaran, i många roller, inklusive tekniker, analytiker och utvecklare. Jag har undervisat grunderna för de andra anställda och min chef, men jag känner att det har gjorts begränsade framsteg.

Jag har etablerat mig som en person till andra avdelningar för denna programvara - en del människor kommer till och med direkt till mig, förbi min chef, även som andra i min avdelning fortfarande använder sin gamla programvara.

Min chef har lagt märke till detta och har sagt på ett helt vänligt sätt att vi måste behandla allt arbete kommer från denna avdelning som avdelningens arbete, och inte individen. Det har förekommit andra tillfällen där jag har slutfört arbetet och min chef presenterar det utan mig där. Jag spenderar mycket tid på att sitta bakom min chef eller de andra två anställda och berätta för vilka knappar de ska trycka på för uppgifter som de har gjort många gånger tidigare med min hjälp, bara för att de ska gå och presentera det som sitt arbete. Eftersom de inte kan använda programvaran effektivt kan ingen av de andra verkligen göra något av jobbet utan min hjälp.

På senare tid fick jag till och med i uppdrag att hjälpa dem att använda sin gamla programvara som jag inte gjorde vet innan du kommer till företaget. Det finns en allmän brist på grundläggande funktionalitet över hela avdelningen och jag känner att min chef använder mig för att få dem att se bättre ut.

Jag har tänkt på att gå övermannen ovanför min chef, men jag vill bara inte låta som en klagare. Jag har vänliga förhållanden med alla anställda och jag är inte en som rör om potten. Jag vill bara se till att jag får kredit där det beror på det. Jag känner att jag har gjort så mycket för att hjälpa dem att lära sig, inklusive att tillhandahålla internetresurser, en-en-en-lektion osv. Men jag börjar tänka att det jag gör är bara lite för tekniskt för dem att förstå utan mer avancerad utbildning om ämnet.

Så ... Min fråga är ... Finns det något jag kan göra som inte kommer att betraktas som att jag har fel? Jag vill inte gå till någon och säga "Alla dessa människor är underkvalificerade". Jag vill verkligen inte komma i konflikt med någon, jag vill bara ha ett sätt att se till att människor utanför avdelningen vet vem och hur arbetet kommer ifrån. Jag vet att min chef ibland ser min frustration och han agerar alltid sympatiskt men det är så långt det går.

Vem var det som anställde dig för att flytta dem i den här riktningen, och vad är deras åsikt?
Killen som anställde mig ligger många nivåer ovanför mig. Han är VP, och jag tror att han är medveten om att de är så underutbildade. Jag tror att det är därför han placerade mig på avdelningen. Men för mig att gå till honom verkar det som om jag inte skulle gå igenom rätt kanaler. Det skulle vara som att kringgå fyra överordnade.
Du måste och borde ha rapporterat regelbundet om dina framsteg till VP. Om han anställde dig för att slutföra en uppgift är du skyldig honom det.
@Wesley Långt Jag måste göra en månadsrapport som jag tror går upp i kedjan. Men jag vet inte om det någonsin kommer hela vägen upp till VP-nivån. Men i rapporten säger jag vanligtvis saker som "Fortsatt utbildning om användning av XXXX-programvara för avdelningsmedlemmar" sådana saker, inget som nämner direkt att de "inte får det"
@Wesley Lång Jag har sagt något som tyder på att jag inte får kredit i min månadsrapport.
Jag tror att du missförstår mig. Jag borde ha varit mer tydlig. Du ska skicka VP som anställde dig rapporter om konverteringsförloppet. De ska vara privata och trubbiga. Det verkar som om han försöker påverka förändring inifrån. Du måste vara en "omvänd periskop" av olika slag, så att han kan se sig in i avdelningen på djupet utan att hantera lagren av sockerbeläggningen.
Om VP ville att du skulle rapportera direkt skulle de ha sagt till dig - de är inte blyg.
@Frisbee men de kan vara icke-kommunikativa.
Varför i helvete anställdes du av någon ** fyra nivåer ovanför dig ** som du inte rapporterar till? Detta har dysfunktionellt skrivit över det.
@Lilienthal Jag skulle inte hålla med dig generellt. Men förutom denna specifika fråga känner jag att hierarkin här verkar fungera. Och omständigheterna under vilka jag anställdes är atypiska men jag vill hellre inte gå in på det här.
@GeoJohn Ditt huvudproblem är att du tydligen anställdes för att åtgärda ett problem utan att få de verktyg eller behörighet som krävs för att göra det. Även om jag naturligtvis inte känner till detaljerna i din situation och mål, om jag är brutalt ärlig låter det som om du (oavsiktligt) har ställts in för att misslyckas.
Leta efter ett annat jobb. Du verkar inte vara så eländig där du är, så du har råd att vänta på ett bra tillfälle. Din karriär går ingenstans där, och det kommer inte att förändras. Ett av de värsta misstagen folk gör är att vänta tills de är mycket eländiga, och sedan bulta till det första elaka erbjudandet de får - och sedan upprepa processen igen. Du haltar här. Gå inte halt. Ta ansvar för ditt eget liv.
Två svar:
mcknz
2016-03-09 23:33:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Många är helt enkelt motståndskraftiga mot förändringar, men det betyder inte att de nödvändigtvis är underkvalificerade. Det verkar som om du har gjort vad du kan för att få dem att snabba upp på den nya programvaran, men nu har de blivit beroende av dig och du börjar aktivera deras brist på kunskap.

En Det som kan hjälpa är att dokumentera vad du har visat dem och gå bort från att göra sitt arbete för dem. Du kan antingen skapa din egen dokumentation eller dra innehåll från den officiella dokumentationen för själva programvaran. Om de frågar dig hur du gör något, skriv ner det. Nästa gång de frågar kan du peka på dokumentet och fortsätta att göra ditt eget arbete.

På detta sätt kan du visa för en tredje part (säg din VP) hur mycket du har gjort för att försöka att hjälpa. Just nu har du inga bevis för att säkerhetskopiera vad du säger händer. Dokumentationen hjälper om någon i din avdelning försöker säga att du inte hjälper eller försöker eskalera detta till den högre ledningen. Det finns inget behov av att du själv tar upp bekymmer för den högre ledningen. Ditt arbete och försök att hjälpa kommer att tala för sig själva.

Jag uppskattar ditt svar. Både du och NotVonKaiser tog upp några riktigt bra poäng. Jag skulle nog förutom båda svaren om jag kunde. Tack.
NotVonKaiser
2016-03-09 23:42:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag är vanligtvis inte ett fan av människor som kollektivt tar kredit för en persons arbete, men det jag är ännu mindre fan av bryter utanför sin ledningskedja för att ta itu med problemet. Om du verkligen tror att det här är det enda sättet du kan fixa den här typen av saker, antar jag att du gör det, men du måste också ta hänsyn till det faktum att du förmodligen kommer att göra det på allvar ruffa några fjädrar genom att göra detta.

Och saken är, det är min erfarenhet att den här typen av saker kommer ut på egen hand ändå. Min erfarenhet har varit mer av underpresterande människor snarare än hela team, men även om det faktum att människor går direkt till dig med problem betyder det att det redan finns någon skyttel i byggnaden att du är personen som får saker att hända i din avdelning . Det finns en mycket god möjlighet att din gå runt ledningen bara kommer att vara att berätta för dem att himlen är blå och vattnet är blött.

Annars tror jag att du bara måste tänka på hur detta påverkar du . Nekas du kampanjer på grund av denna situation? Det är en bra anledning till att du kanske vill flytta upp i kedjan (faktiskt, förutsättningen finns att genom att acceptera en kampanj skulle du faktiskt inte vara i den avdelning som du skulle avskaffa människor längre). Trakasseras du i onödan? Eller är det bara en situation där du typ av oense med kontorpolitiken? Som det gamla ordspråket säger stiger grädden i allmänhet till toppen. Jag menar att det inte alltid och det är därför du bör se till att du håller utkik efter att du inte hålls nere, men annars tror jag att du befinner dig i en situation där du kan skada din ställning mycket mer än du kan öka genom att tala ut.

Jag skulle säga samma sak på ett annat sätt: att vända hierarkin händer redan, bara inte komma från dig. Det är ännu bättre. Du gör inte något "dåligt" och fortfarande sprids informationen långsamt men säkert.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...