Fråga:
Är det professionellt att börja min uppsägningstid innan jag berättar det för min chef?
Long
2014-03-13 01:14:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vad är ett professionellt sätt att avgå och starta uppsägningstiden?

Tänk på dessa fall:

 • Min chef är inte tillgänglig för att först berätta för honom att jag ' jag lämnar.
 • Min chef är en diplomatisk person som ber mig vänta och ha ett möte för att diskutera saker först.
 • Min chef ber mig vänta på hans chefs åsikt innan han tar några ytterligare steg.

Det vanliga är i alla fall att jag vill gå så fort som möjligt, men på det mest professionella sättet. Jag vill dock inte skämma bort min chef eller klippa rep med mitt nuvarande företag.

Så ska jag berätta det för min chef först? eller ska jag bara lägga dem mot väggen med min uppsägningsperiod?

Obs:

 • Vår ledning är väldigt långsam när det gäller att göra beslut, även kritiska, medan våra uppsägningstider är relativt långa (2-3 månader).
 • Uppsägningstidens huvudmålgrupp är HR. Chefen ska vara CCed i posten.
.... hur kommer du att börja din uppsägningsperiod * utan * att prata med din chef?
Om du har en personalavdelning skulle jag göra det på det sättet om din chef är frånvarande ...
@enderland i vårt företag skickar vi ett mail till HR och CC vår chef.
@lunchmeat317 Det är vad vi gör faktiskt, men jag frågar mer om det är OK att inte diskutera min avgång med min chef innan jag tar detta steg.
@JoeStrazzere Jag menade om han är på semester till exempel eller reser utomlands.
@JoeStrazzere Jag vet att det kanske låter konstigt, men min chef är i ett annat land som talar ett annat språk. Det mesta av kommunikationen sker via vår teamledare som hanterar teamet tekniskt, men som inte har någon auktoritet för anställningsprocessen. För att göra en lång historia kort har vi en röra av en ledning. så jag kan naturligtvis ringa min TL när som helst, men att ringa chefen är något som inte är så enkelt.
2-3 månaders varsel ?? !!! Det låter helt galet för mig! Är företaget också bunden av att ge sina anställda så mycket varsel när de sparkas?
@JoelFan Inte förvånande. Här har många företag en uppsägningstid på två månader, vilket enligt lag här är ömsesidigt (företaget måste använda en period som är minst lika lång), med mer än ett fåtal som gör det 3 månader efter säg fem år. Beror också på position kommer ansvarsfulla positioner ofta att behöva mycket tid för att överföra ansvar och kunskap.
@JoelFan ja, det är ganska vanligt i EU och ja, det är ömsesidigt (företaget kommer att ge dig åtminstone samma meddelande innan du sparkar dig - det är helt dumt, faktiskt kommer många företag fortfarande att betala dig de återstående månaderna, men ber dig hålla dig borta för jobbet (vilket är lagligt))
Tumregeln (åtminstone här i USA) är alltid, deras problem är * inte * dina problem. Om din chef inte är tillgänglig är det * deras * problem, inte ditt. Låt dem inte försöka göra dem till ditt problem. Ditt problem fortsätter med din karriär.
OK om det är ömsesidigt är jag ok med det :)
En liknande sak hände mig en gång ... Jag fick ett jobbbjudande vid en tidpunkt då min nuvarande chef var utomlands, så jag meddelade bara min chefs chef. Jag tror att du är berättigad att meddela den som agerar i din chefs kapacitet vid den tiden. Om ingen formellt har blivit namngiven (dvs. en lateral eller underordnad att agera tillfälligt i hans ställe) går det som standard upp i kommandokedjan.
Kontrollera dina lokala lagar, men vanligtvis kan du börja uppsägningsperioden när du skickade meddelandet till rätt kanal.Om den kanalen inte är tillgänglig och företaget inte utser en lämplig alternativ kanal, och du har gjort ett bra försök att hitta en alternativ kanal, eller om företaget tar långsamma beslut, är det deras problem.Du behöver inte vänta tills företagets beslut startar uppsägningstiden.Vi är emellertid mänskliga och det är vanligt att höja artighet;om det inte besvärar dig för mycket kan du välja att vänta på deras beslut.
Tre svar:
jefflunt
2014-03-13 01:50:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vem har kontroll här? Det är du som går vidare, eller hur? Oroa dig inte så mycket. :)


 • Chefen är inte tillgänglig

Om din chef är utomlands, hanterar en familjen nödsituation, eller på annat sätt har en allvarligt något händer, skulle jag förlänga samma typ av ledighet med tillstånd som arbetsgivaren skulle förlänga dig under samma omständigheter. Det finns tillfällen då det inte förväntas att du ska hantera arbetsrelaterade saker, så reflektera det med tillstånd till din chef. De har rätt att vara borta ibland också.

Om det inte är möjligt (kanske har du redan accepterat ett erbjudande på en ny plats och du har förbundit dig till ett startdatum), kanske du vill att prata med din chefs chef eller någon i HR om detta verkligen är någon form av nödsituation eller tidskänsligt meddelande som du behöver ge. Någon ovanför dig måste arbeta på företaget, och så länge du klargör att du försökte gå direkt till din chef först och förklara varför det inte är ett alternativ den här gången, borde det vara okej .

För det mesta är det professionellt att vara professionell och lite tålmodig.

Ge fortfarande meddelande.

 • Diplomatisk / ombedd att vänta

Detta händer. Varje chef vill veta vad som händer, särskilt om de vill försöka övertyga dig om att stanna. När allt kommer omkring tar talangförvärv tid och du vill inte förlora människor i onödan.

Med detta sagt kan du fortfarande meddela artigt, men bestämt. Om något verkligen är fel och du har haft regelbunden kommunikation med din chef (säg, en stor omskakning i ledningen hände, eller om ditt företag såldes, etc.), borde det inte vara en chock om du går . Det betyder inte att de inte kommer att göra en sista tonhöjd för att behålla dig. Det här är inte en dålig sak.

Ge fortfarande meddelande.

 • Ombedd att skjuta upp för chefens chefsuppfattning

Det är du som fattar beslutet, inte dem, så jag förstår inte varför beslutshastigheten på ledningsnivå spelar en roll här. Förutsatt att du inte jobbar i en svettbutik / indentured slaveri / slaveri situation, ser jag inte vilken "behörighet" du kan behöva från någon i organisationen, så vilket beslut ska man ta? Om detta händer kan det bara vara en fördröjningstaktik att få dig att stanna.

Var professionell och ge vilken varning som helst som är vanligt för din bransch / lokal, och låt det vara.

Ge fortfarande meddelande.


Om du inte behöver eller på något sätt är säker på att du inte någon gång vill ha en referens från dessa människor, då alltid meddela. Var inte så kortsiktig att kringgå de konventioner som är normen i din bransch. Det kan tas som en liten, och även om det är ett mindre besvär, är det ingen mening att ta en långvarig träff för vad som är en kortvarig olägenhet.

Om du inte meddelar det, gör inte förväntar dig inte en positiv referens. Det kanske inte känns rättvist om du tror att du verkligen lägger mycket tid och / eller ansträngning på en plats. Men hej, människor är människor, och livet är inte alltid rättvist. Generellt är min policy, "Bränn inte en helt bra bro utan anledning." Om ledningen inte är tillräckligt professionell för att acceptera ett rimligt meddelande och gå vidare, kommer det heller inte att fixa någonting att lämna för snabbt, så du vinner inte något genom att lämna utan förvarning. tolkar dem inte och försöker sakta ner dig som oprofessionellt. Som jag sa ovan, om du är en av de äldre personerna i din roll, och om arbetsförhållandet har varit bra fram till denna punkt, kanske de inte vill förlora dig. Som ett resultat kan de försöka fördröja. Det finns massor av andra sammanhangsspecifika skäl som de kan fördröja, men det är du som fattar beslutet, så var säker på det.

Bara suga upp det och meddela om du vill bli på allvar som professionell, även om arbetsförhållandet inte är bra. Tiden läker de sår du känner för tillfället.

+1 för att säga vad jag skulle säga, men göra det bättre än jag kunde :)
Det låter som om du svarar på frågan "Ska jag meddela det eller inte?" när jag tolkade det som mer, "Ska jag prata med min chef först eller bara börja mitt meddelande (förmodligen genom att lämna in ett meddelande)?" I många länder är märkningen mer än bara en "konvention" - det krävs enligt lag.
@starsplusplus Jag skulle ta det som - din arbetsgivare kan inte hindra dig från att meddela, men de kan försöka övertyga dig att * försena * meddelande (låt oss vänta på chefen att komma tillbaka, etc etc) Men om du redan har ditt nya jobb uppradat, måste du meddela att klockan går, och att vara artig men fast är helt bra.
bethlakshmi
2014-03-13 03:08:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns en vanlig acceptabel uppsägningstid i ditt land - det plus alla företagsavtal du har undertecknat dikterar din minimala uppsägningstid. Med detta krav följer ansvaret att ha en lämplig officiell avgångskommunikation (brev, e-post, etc.) i händerna på lämplig handledare (din chef eller någon som han utsåg till sin myndighet om han är ute).

Det artiga att göra är att lämna in brevet med en sista arbetsdag på brevet. Om de vill prata, ha uppföljningsmöten osv - det är acceptabelt enligt ditt gottfinnande - men datumet på brevet behöver inte ändras. Om de säger "har du något emot att förlänga datumet på detta brev så att vi kan prata om det?" - svaret kan vara "nej".

Det är en av de trevligare punkterna för att skicka brevet både via e-post och i fysisk form - det får poängen hem att detta inte är ett datum som kan ändras.

Tricket här är - du måste vara tydlig och du måste se till att meddelandet tas emot. Om konversationen du har är tvetydig eller får den andra personen att tro att du kanske är villig att fördröja av någon anledning, så gör du både dig själv och företaget en bett.

För de specifika ärenden som tagits upp:

 • Min chef är inte tillgänglig för att först berätta för honom att jag lämnar.

Om det här är en kort fördröjning (en konferens i två dagar), ange inte ett startdatum som gör det omöjligt för dig att ha en artig konversation, meddela och ändå ha en bra första dag på ditt nya jobb.

Om detta är en lång (vecka +) eller obestämd fördröjning - din chef borde ha utsett en myndighet i hans frånvaro. Om den här personen inte är tydlig, prata med nästa nivå uppåt. Om så är fallet och du gillar din chef mycket, lämna honom ett snyggt formulerat e-postmeddelande som säger hur mycket du gillade honom och dina ånger som inte kunde tala personligen med honom.

 • Min chef är en diplomatisk person som ber mig vänta och ha ett möte för att diskutera saker först.

Du har två alternativ: - NEJ - för när det absolut inte finns något han kan ändra som får dig att stanna. Till exempel måste din make flytta och du vill också flytta - väldigt lite kan förändras i ditt jobb för att förändra den situationen.

 • Kanske - Håll dig till det sista datumet av arbete, ge en tidsfrist för diskussionen - "Ja, vi kan diskutera det, men jag vill hålla fast vid en sista dag av X under tiden. Med tanke på att jag inte vill göra mina framtida arbetsgivare besvikna, borde du och jag diskutera detta senast Y, så jag har tid att överväga att justera mina planer. " Det är nu hans samtal. Om det är absolut angeläget att du stannar, tar han sig tid. Om inte är det inte tillräckligt brådskande.

 • Min chef ber mig vänta på hans chefs yttrande innan han tar ytterligare steg.

Liknar svaret ovan. Han kan prata med så många människor som han vill - att köpa in från andra är hans jobb, att ställa in ett datum är ditt. Om det inte gör något bra, spara honom ansträngningen och säg honom nej. Om det finns förhandlingsalternativ, ställ in ett datum för att lösa frågan.

Detta är inte ett alternativ att göra det när det är bekvämt för företaget. Att behöva hitta en ny person för att göra ditt jobb kommer aldrig att vara bekvämt. Eftersom du är den person som bryr dig om att du lämnar måste du personen ta ägandet på tydliga datum och tydlig kommunikation.

+1 för tydlig kommunikation. Så många problem kan lösas genom att ange saker enkelt, tydligt, lugnt men otvetydigt.
jwenting
2014-03-13 14:40:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om din direkta chef inte är tillgänglig kommer han att ha en kommandokedja som du kan gå upp.
Det skulle vara hans chef, eller så har han utsett någon att ta över efter honom under hans frånvaro.
Din uppsägningstid börjar inte förrän du meddelar om inte båda parter (du och företaget) går med på en kortare period. Så nej, du kan inte överväga att din uppsägningstid har börjat förrän du har meddelat i enlighet med kraven i ditt kontrakt.

Naturligtvis kan ditt företag ha policyer om var du ska skicka meddelande, vilket kan innebära att du bara måste meddela personalresurser till exempel (men enligt min erfarenhet bör du alltid meddela dina direkta överordnade, det är de som kommer att behöva ta itu med att inte ha dig i alla fall).
Så läs dina kontrakts- och företagsrutiner, ta reda på vem du ska meddela och när och gå sedan och gör det. Antag inte bara att din uppsägningstid har börjat bara för att du vill att den ska börja.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...