Fråga:
När är det vettigt att acceptera ett erbjudande att stanna hos mitt nuvarande företag?
Adel
2015-09-20 23:45:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har just läst igenom några karriärartiklar, och alla säger att när du väl ansöker någon annanstans är det bättre att hålla fast vid det. Och att i allmänhet acceptera ett erbjudande att stanna är en dålig idé (över 80% av dem som gör det slutar ändå inom nio månader).

Men vad är undantagen från detta? I den här artikeln med titeln Varför ska du inte ta ett motbjudande står det:

Är det tillfällen då det är vettigt att acceptera ett motbjudande och fungerar? Visst, det finns alltid undantag.

Vilka skulle dessa undantag vara? Jag antar att det är en enorm enorm löneökning, som 100% eller så. Men det verkar som om det kommer att orsaka problem med kollegor.

Skulle inte den förbittring som du började titta runt dröja kvar?

Alla mottagningsaccept som jag känner till varade inte länge. Folket slutade ändå.
möjligen är det bara ett teoretiskt undantag från en regel som ingen någonsin har sett
Jag accepterade ett motbjudande tidigt i min karriär. Jag hade varit hos min arbetsgivare i drygt ett år och hade ett jobbbjudande från ett annat företag som hade 17% högre lön. Min arbetsgivare erbjöd sig då att matcha den ökade lönen, betala för min internetanslutning och ge mig ytterligare semestertid. Jag hamnade där i ytterligare 15 år.
@BennyHill Vid den tiden när du bestämde dig för att ta emot motbudet, fanns det några speciella "tecken" som hjälpte dig att veta att det var ett bra drag? Eller skulle du säga att det var som ett spel som till slut gav resultat?
Jag tog ett motbud för tre år sedan och har inte sett något nedfall från det. Vad jag tror gjorde en skillnad var att jag inte sa till min chef, "Titta, jag erbjuds $ x fler dollar, har du något till toppen?" Jag är säker på att det skulle ha varit dåligt mojo, för det verkade som om jag bara utnyttjade det externa erbjudandet för mer pengar medvetet. Istället gick jag till min chef och sa, "Här är min 2-veckors varsel. Det har verkligen varit riktigt bra att arbeta här, men jag fick bara ett erbjudande som jag inte kan vägra". tror inte att han höll det mot mig.
Det finns ingen formel för detta. Undantaget är att göra det när det är vettigt för dig att göra det. Anledningen till att de flesta moterbjudanden misslyckas är att det fanns en anledning till att personen i första hand letade efter ett annat jobb: de gillade inte den nuvarande platsen de arbetade på. Så innan du ens får ett moterbjudande måste du personligen bestämma "OK, hur mycket pengar skulle det ta för att rida över min olycklighet med det här jobbet?"
Så ... Jag tror att undantaget vanligtvis är en situation där du letar efter ett annat jobb * bara * för att du inte är nöjd med din nuvarande lön. Med andra ord, du älskar ditt jobb, du önskar bara att du fick betalt mer. I så fall är det mycket vettigt att acceptera moterbjudandet eftersom du får behålla det jobb du gillar, plus att du nu får betalt vad du vill.
@Brandin - när jag tog motbudet var det enda skälet till att jag lämnade i första hand att min lön inte var där den borde ha varit. Min arbetsgivare var villig att göra det rätt (och sedan lite). Mitt ENDA klagomål om min arbetsgivare var lön - jag tyckte om arbetet, mina chefer, mina kollegor, allt annat. Eftersom de var villiga att fixa mitt enda klagomål kände jag att det var ett bra steg att stanna.
@DA., Ett annat krav är att dina chefer måste vara tillräckligt professionella för att inte hålla det mot dig att du letade efter ett annat jobb. De borde inse att det bara är affärer för en anställd att söka förbättra sin situation; men tyvärr låter den mänskliga naturen inte alltid vara så lidande om deras förhållande till sina anställda.
Kan vi vara tydliga här?Pratar vi om ett ***-erbjudande *** där de gick vidare och förbättrade din situation där, på eget initiativ, eller ett *** mot-erbjudande ***, där du har ett konkurrerande erbjudande och de bjuder påhålla dig kvar tills de är mer beredda att ersätta dig?Titeln refererar till en, texten talar om en annan.
Jag tog en gång ett moterbjudande och stannade några år till.Jag blev allvarligt underbetald vid den tiden, men det var OK eftersom jag behövde få min fot i dörren någonstans och få lite erfarenhet.Jag intervjuade, fick ett erbjudande om ett högre betalande jobb och gick in för att avgå personligen.Min chef frågade vad det nya jobbet betalade, sa jag till honom, och han erbjöd mig en lön 20% över deras erbjudande.(Ja, jag var * verkligen * underbetald :-).Naturligtvis * Jag sa ja - det var som att få 35% höjning på en dag!Och efter höjningen gjorde jag ** nästan ** lika mycket som receptionisten!Wooooo !!!:-)
Fyra svar:
Kent A.
2015-09-21 00:41:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är bara meningsfullt att acceptera ett moterbjudande om det adresserar alla av dina skäl för att leta någon annanstans (lön, ansvar, frustrationer, tillväxtmöjligheter etc.). Dessa "om" och "alla" kriterier är nästan omöjliga att uppfylla, vilket innebär att du sannolikt fortfarande kommer att vara missnöjd, och det är därför som de flesta motbjudande situationer slutar med att personen lämnar ändå.

Om du gillar din nuvarande jobb och söker bara någon annanstans för att det finns saker som du tror att ditt företag inte kan ge dig, och då får du reda på att företaget verkligen kan tillhandahålla dem till dig (och det är inte bara tomma, desperata löften), då kanske du ha det bra att välja att stanna. Men du måste ta reda på och vara bekväm med anledningarna till varför dessa saker inte var tillgängliga för dig förrän nu.

Ofta antar företaget att om du inte klagar högt är du glad. Ett avgångsbrev från en värderad teammedlem bör vara en enorm väckarklocka till din chef. Om det inte är det, sök bättre möjligheter och var glad för den erfarenhet du har fått.

+1 av "alla dina skäl". Jag accepterade ett motbjudande i ett jobb och stannade där i ytterligare 3 år. Jag fick reda på att jag gjorde väg mindre än jag borde vara och ett annat jobbbjudande hittade vägen till mig. Jag gillade verkligen företaget jag arbetade för, så pengar var verkligen den enda anledningen till att jag ville lämna. Det slutade med att jag fick en mycket stor höjning och jag var glad. Jag bör också notera att jag frågade dem om erbjudandet eftersom jag verkligen ville stanna.
För att lägga till detta (Kent täckte nyckelpunkterna) kan ditt företag nu se dig som en "flygrisk" som kan lämna i framtiden om ett bättre erbjudande kommer upp igen. Även om dina krav var rättvisa är det din arbetsgivares jobb att få ut det mesta av dig för så lite lön som möjligt. Att acceptera ett motbud innebär ofta att du är "obotlig", och din nuvarande position och lönegrad är sannolikt där du kommer att toppa med din nuvarande arbetsgivare.
Oavsett om du är en "flygrisk" beror på orsaken till att du först tittade. Den enda gången jag accepterade ett motbjudande var när det uppgraderade mitt 1-åriga kontrakt till en fast position. Det ursprungliga kontraktet var inte dåligt i sig, det gick bara ut. Det var uppenbarligen en anledning för mig att titta omkring, eftersom jag skulle behöva ett nytt kontrakt från _någon_. När min arbetsgivare insåg att de själva hade orsakat den akuta flygrisken löstes det ganska snart, men först efter att jag hade fått ett erbjudande från ett annat företag.
+1 av "alla dina skäl" också. Jag tillägger att jag har accepterat ett motbjudande en gång i min karriär. I det fallet lämnade jag på grund av staden jag bodde i, ingenting relaterat till själva jobbet. Så när de erbjöd mig att låta mig arbeta fjärrkontroll hoppade jag på chansen. Det fungerade bra. Jag arbetade faktiskt avlägset från min husbil (och 7 barn) medan vi reste landet i 5 månader. Jag bosatte mig i en ny stad (inte den jag ursprungligen riktade mig mot) och behöll det jobbet i drygt ett år efter att jag fick förlängningen. Jag lämnade sedan för en bättre möjlighet och fördelar.
Jag tror att ett uppsägningsbrev direkt från ingenstans inte är ett bra drag, om det visar att du var villig att definitivt flytta och agerade på det. Att be om lönevärdering kan vara ett bättre drag: du visar medvetenhet om ditt eget värde utan att beröra ämnet att ha deltagit i intervjuer.
Peter
2015-09-21 00:05:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

I de fall jag känner till visste inte kollegor varandras löner, så det var inte på bordet att orsaka problem med kollegor. Löneökningen var inte heller en löjlig 100%, vilket antingen skulle innebära att företaget inte har råd att betala dig på lång sikt, eller så undervärderade de dig så mycket så länge att du borde köra, nu.

I dessa fall var moterbjudandet en anständig höjning, vanligtvis kombinerad med en annan position, dvs. en kampanj. Andra förmåner som 6 månaders sabbatsperiod kan också vara en del av affären.

En annan version av motbudet som är lite annorlunda är om de erbjuder ett tidsbegränsat kontrakt. T.ex. "Joe vi behöver dig verkligen, vi vill anställa dig för dubbelt så mycket som du gjorde tidigare - som entreprenör för de kommande sex månaderna för att avsluta detta viktiga projekt".

Jag kan inte tänka mig något fall där motoffer innebar att behålla exakt samma jobb och människor stannade kvar i mer än ett år efter det.

Bernhard Barker
2015-09-21 05:46:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om du precis lämnat in din avgång, utan att först försöka (tillräckligt hårt) för att lösa de problem som resulterade i att du bestämde dig för att lämna, är det helt möjligt (även om det inte är särskilt troligt) att det går att acceptera ett moterbjudande.

Se bara till att du hittar permanenta lösningar på dina problem, och detta är inte löften om saker som kommer att hända längs linjen (som är lätta att försumma tenderar att) men har omedelbar inverkan. Till exempel:

  • Om det är ett problem med någon du arbetar med, skulle den föredragna lösningen inte vara att arbeta med dem alls längre - om de försöker förbättra kan det ta ganska lång tid, och det är troligt att de skulle falla tillbaka i gamla vanor. Även om jag skulle säga om du har problem med någon som är tillräckligt allvarlig för att avgå, kan det verkliga problemet ligga hos dig eller företaget (för att tillåta beteendet, vilket innebär att du faktiskt kan ha problem med företagskulturen, se nedan) .

  • Om det är miljövänligt (för mycket eller lite solljus, för många katter osv.), kan en mycket bra lösning hittas, även om om du inte ser öga mot öga med dina kollegor i den här frågan, kan du komma att kämpa samma strid om och om igen (även om lösningen kan verka permanent vid den tiden) - det är också helt möjligt att dina medarbetare är också allvarligt missnöjda med dessa frågor, vilket kan göra att dina handlingar har fördelen att de också blir glada.

  • Om det handlar om kultur, politik eller vad som helst, så är dessa saker vanligtvis ingrodd i företaget och du borde inte förvänta dig att det kommer att förändras, oavsett löften. Du kan hitta en lösning som begränsar din exponering för detta, men det här är förmodligen tillfälligt - om du vill flytta upp i företaget kommer du troligen att stöta på samma saker.

  • Om det handlar om pengar är det förmodligen bäst att bara gå vidare - denna "ge mig mer pengar eller jag lämnar" -idén kommer sannolikt att hålla fast och det kommer att vara bra för varken dig eller företaget.

Det är självklart att du bör hitta lösningar på alla eller en acceptabel mängd av dina problem. Alla problem bör antingen åtgärdas eller så bör du vara villig att hantera dem i minst några år. Om du bestämmer dig för att stanna kvar kan de ignorera eventuella kvarvarande problem med tanke på att det inte finns något omedelbart hot om att du lämnar mer.

Observera att det inte är det bästa sättet att göra saker att acceptera ett motbud. De kan mycket väl sluta tänka att du antagligen kommer att lämna snart ändå (med tanke på att det här är vad som vanligtvis händer), så att du slutligen inte får några spännande eller effektfulla projekt att arbeta med, mindre eller inga kampanjer eller höjningar och till och med kan hitta själv arbetade du ut från företaget tillsammans (sparkade) längs linjen.

Således skulle jag säga att det alltid är ett bättre alternativ att först diskutera skälen till att du skulle lämna med din chef. Var noga med att göra det tydligt hur allvarliga dessa frågor är (eller de kan ignoreras), men försök att undvika att uttryckligen nämna att du överväger att avgå (även om det är bra om det antyds) - det kan lätt låta som ett hot att få vad du vill, vilket inte är bra (jag tror att uttalanden i linje med "Jag är inte säker på att jag skulle kunna fortsätta så här längre" eller "Detta påverkar mitt personliga liv allvarligt", uppenbarligen med många detaljer som rör din specifika situation tillagd, skulle kunna skildra precis rätt allvar utan att vara över linjen, men erfarenheterna kan variera).

Med tanke på att pengar ofta är anledningen till att flytta, trodde jag att jag uttryckligen skulle påpeka detta - kasta inte bort tanken på att be din chef om en höjning om du annars gillar ditt jobb (men kanske inte om du behöver en massiv procentsats för att komma ikapp branschstandarden). Det är en helt acceptabel sak att göra. Var noga med att leta upp tips online för att göra detta effektivt.

Inget sådant som för många katter!
Hakan
2016-09-16 14:21:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En gång arbetade en av mina vänner som en andrautvecklare och betalade 550 euro per månad. Efter två år övertygar jag honom om att ansöka om ett annat jobb, och han fick ett erbjudande på 800 € i slutet. När hans företag slutade, erbjöd hans företag mot € 1900 + förmåner omedelbart.

Förutom denna idiot kommer jag inte ihåg något annat fall som ett moterbjudande är acceptabelt.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...