Fråga:
Migrän / Hur hanterar jag medarbetare som bär stark parfym?
DanteTheEgregore
2014-01-20 21:27:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag lider av kronisk migrän och tar för närvarande receptbelagda läkemedel i hopp om att det hjälper till att lindra dem. Läkemedlet verkar inte fungera ännu, men jag kommer inte att kunna ta hela dosen förrän nästa vecka, så tills dess kommer jag inte att kunna berätta om det hjälper eller inte.

Hur som helst, en av mina medarbetare tenderar att bära en extremt stark parfym som jag just nu, som sitter ungefär femton meter bort, fortfarande kan känna lukt. Tyvärr tenderar starka dofter som detta att utlösa migrän för mig.

Vad ska jag göra för att ta itu med det här problemet? Ska jag prata med kollegan? Prata med HR? Min chef? Vad ska jag berätta för dem och hur ska jag ta itu med det om problemet uppstår igen i framtiden?

Medan jag är medveten om att din är en medicinsk situation och inte "bara" försämrar produktiviteten, tror jag fortfarande att den här frågan skulle vara en möjlig duplikat av [Vad kan jag göra med en väldigt högljudd kollega?] (Http: // arbetsplats. stackexchange.com/questions/4206/what-can-i-do-about-a-very-loud-coworker) eftersom samma svar skulle gälla här.
@CMW medan svaren kan gälla här, * frågorna * är olika. När det gäller en hög arbetskamrat kan folk berätta att du bara "suger upp det", och det stinker men du kan inte göra något åt ​​det. En medicinsk fråga, å andra sidan, är ett annat problem. Jag är inte säker på att vi vill samla alla sensoriska invasionssituationer i en fråga; bullerdämpning är annorlunda än luktreducering skiljer sig från ljusproblem etc.
@MonicaCellio Kanske vill vi inte samla alla sensoriska invasionsfrågor, men å andra sidan är jag inte säker på att vi vill samla samma svar om och om igen. Och vi försöker samla liknande frågor för olika yrken snarare än att ge var och en ett yrkesspecifikt svar. Jag tror att detsamma gäller invasivitet av olika slag. När man tittar på svaren på den nämnda frågan är strategin förmodligen densamma (1. Att prata med dem; 2. Att vidta åtgärder för att skydda dig själv; 3. Att prata med överordnade).
Det är ett bra sätt att få generella, generiska svar, men inget av det tar upp de sinnespecifika frågorna. För de saker som alla har gemensamt, ska svaren länka och sammanfatta. Men ett bra svar * här * kommer att prata om saker du kan göra för att mildra lukt, medan ett bra svar * där * kommer att prata om brusreducering, etc. Jag vill inte se mycket klipp & klistra heller, men jag tror att vi kan balansera om vi är försiktiga. (Kanske borde vi flytta till meta?)
@CMW Det finns också en skillnad mellan det här inlägget där parfymen orsakar migrän, ett medicinskt problem som inte bara kan ignoreras, och det inlägg du hävdar är duplikat, där den andra kollegans beteende bara är irriterande.
Fem svar:
user8036
2014-01-20 22:13:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Naturligtvis borde prata med medarbetaren; du kan inte passera honom / henne.

Berätta helt tydligt hur situationen är: du har kronisk migrän, utlöst (bland annat) av lukt. Du märkte att hans / hennes parfym är en sådan utlösare. Skulle du göra mig en tjänst och se om du kan prova annan eller mindre parfym?

Troligtvis har din kollega ingen aning om att detta händer. Se om du kan experimentera båda tills du har en situation som fungerar. Precis som medicinen måste du ta reda på vad som fungerar och vad inte.

Och om du är osäker på att fråga det här, eller hur man frågar det, är det bra. Det kan vara lite besvärligt för er båda, för ni vill inte förolämpa den andra personen. Du kan bara erkänna att du känner dig lite besvärlig när du frågar detta (eller vad som bäst beskriver dina tvivel).

Enligt min fråga, om problemet kvarstår i framtiden (kanske fler medarbetare bär starka parfymer, etc.) vad kan man göra? Jag är nyfiken på att andra medarbetare har använt parfymer tidigare, men de flesta arbetar inte runt mig eftersom jag arbetar på ett ganska stort kontor.
Ta det bara ett steg åt gången. Det är inte effektivt att spekulera i alla möjliga resultat.
Du kan alltid inleda konversationen med; "Det här är lite besvärligt .. Men-"
Hjälper det alls att ha en behållare med kaffebönor på skrivbordet? Jag tror att de använder dem vid parfymdiskar för att rensa näsan mellan att prova olika parfymer.
Även om detta är ett första steg, har jag en astmatisk reaktion på parfymer och hade fallet där de inte brydde sig och hade parfym ändå.Eller värre, de skulle prova olika parfymer och sedan komma till mig på morgonen och säga "kan du fortfarande andas med den här?".Vid den tiden måste du gå till din arbetsgivare.Människor har stämt arbetsgivare (och vunnit sitt fall) när arbetsgivaren inte ändrade kontorsreglerna för att tillgodose denna funktionshinder.http://www.allgov.com/news/unusual-news/detroit-settles-perfume-allergy-case-for-100000?news=840476
Cabee
2016-01-12 20:57:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag hade också samma situation. Hon var i en annan avdelning men skåpkontor avskärmer inte lukt, speciellt när hon måste passera min kub för att komma till hennes. Jag luktar hennes parfym varje gång hon går förbi. Eftersom jag inte har någon interaktion med henne kände jag mig obekväm att prata med henne. Jag gick den anonyma vägen. Jag skrev en liten lapp och lämnade den på hennes skrivbord efter jobbet. Nästa dag hör jag henne diskutera anteckningen med sina kollegor och de överraskade överraskande med anteckningen om hennes parfym. Hon fortsätter fortfarande att bära parfym men har tonat ner det. Jag kan inte känna lukten om jag inte stöter på henne när jag går till min kub. Problemet löst.

Välkommen till webbplatsen Cabee. Även om jag vanligtvis inte skulle rekommendera att lämna anonyma anteckningar verkar det ha fungerat i ditt fall. Jag tror att du kanske kan förbättra ditt svar genom att reproducera eller omformulera anteckningen du skrev om du kommer ihåg det. Tonen och förklaringen kommer förmodligen att vara ganska viktig.
Var ditt problem att du bara inte gillade parfymen eller att det orsakade ett medicinskt problem för dig? Jag tror att det skulle vara relevant i det här fallet.
RLH
2014-01-20 23:14:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vi föredrar alla att alla beter sig på ett professionellt och lämpligt sätt på arbetsplatsen. Jag har emellertid sett alltför ofta att vissa individer kan kränka några av de mest onödiga förfrågningar och påståenden.

Denna kollega kan vara väldigt lättillgänglig och vänlig. Om du känner att så är fallet, prata i alla fall direkt med dem. Men om det finns någon chans att medarbetaren kan ha ett något flyktigt svar, är det ingen skada att nämna dina behov till HR och begära att alla anställda på kontoret får ett memo om att en annan, medarbetare i kontoret har ett specifikt behov på grund av överdriven migrän.

Det här e-postmeddelandet bör vara tydligt i behovet men ska inte nämna dig med namn - det ska helt enkelt sägas att ledningen skulle uppskatta om alla anställda på kontoret skulle ta hänsyn till en medarbetare som har några specifika behov.

Detta kan tyckas lite passivt aggressivt men slutmålet är inte att stå upp för dig själv utan att skapa en miljö där ALLA anställda känner sig välkomna och kan vara produktiv.

Det gynnar ingen för en så enkel fråga att starta någon form av kontroverser. Som sådan är det bäst att bara kontakta HR och få dem att hjälpa dig att hantera detta behov på ett sätt som inte är främmande för varken dig eller din kollega.

Att gå direkt till HR istället för att prata med den här andra medarbetaren först kan orsaka några dåliga känslor här. Det ser också ut som att du inte kan lösa dina problem på egen hand. Jag rekommenderar att du pratar direkt med den här personen * först *, även om de förmodligen inte svarar särskilt bra. Sedan kan du säga till HR: * "Jag försökte prata med HeavilyPerfumedEmployee om denna fråga men de sa till mig att f \ * ck off" * Åtminstone i så fall kan du säga att du * försökte * lösa problemet på egen hand.
Anledningen till att jag inte håller med är att den som frågar inte har en direkt interpersonell konflikt med individen. Askaren har en personlig fråga och har professionellt rätt att både sträva efter en lösning och hjälpa till att upprätthålla en hälsosam arbetsmiljö. Poängen är inte att "plundra". Det är att först anlita en avdelning vars syfte finns att hjälpa anställda i så tuffa situationer. Ja, de flesta kommer inte att ha något emot en sådan direkt begäran. Men vi vet alla om "den individen" som har ett chip på axeln. HR bör ha verktygen för att lösa problemet och minimala säkerhetsskador.
Och för att vara tydlig tror jag att det bästa sättet är att gå direkt till individen. Men om det råder något tvivel om att begäran kan orsaka något problem är det bäst att involvera en tredje, neutral part som hjälper till att lösa problemet.
Från en begagnad erfarenhet, om en kollega omedvetet orsakar att någon får migränattacker och vägrar att göra något åt ​​det, kommer det att orsaka en enorm fråga. Medarbetarens skadade känslor är ingenting, absolut ingenting, jämfört med smärtan vid en migränattack. Det är som att ha ett benbrott och be en medarbetare artigt att sluta sparka det brutna benet. Om medarbetaren har problem med det ...
Jag gillar detta eftersom du har en medicinsk fråga och arbetsplatsen, åtminstone i USA, är skyldig att göra boende om du informerar HR. Alla behöver veta för att undvika parfymer, inte bara den värsta gärningsmannen. Om hon sedan ignorerar policyn som skickas från HR kan du kontakta henne direkt.
kimberlyf331
2016-01-14 14:27:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du bör göra din chef eller HR medveten om att du måste ta mediciner för att lindra migrän när någon bär för mycket doft. Jag hade inte bara migrän från parfymer och dofter, utan jag fick också anfall. Jag var lärare och kunde inte hindra eleverna från att bära sina dofter i klassen och hade först lite hjälp från min chef. De sprutade till och med det i mitt klassrum och i korridoren utanför min dörr. Jag var tvungen att tas bort i ambulans två gånger. Det kan verka dumt för vissa människor eller att du överskrider sociala gränser att be någon att inte bära så mycket parfym, men det är ett allvarligt medicinskt tillstånd. Om dina migrän inaktiverar är din arbetsgivare skyldig att följa ADA-modifieringar för doftinducerad migrän.

Lukt / doftutlösare:

• Implementera en doftfri policy

• Begär att anställda frivilligt avstår från att bära dofter

• Tillåt distansarbete

• Flytta medarbetaren till ett område där dofterna inte är lika starka

• Tillåt ett flexibelt schema

• Tillhandahåll luftreningssystem

http://askjan.org/media /Migraine.html

ADA? Antag inte USA om OP inte säger det.
user37746
2016-01-15 08:01:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Lösningar kan komma. Hela den statliga regeringen där jag befinner mig är nu en "doftfri arbetsplats". Så det är det. I en annan stat där jag bodde var rökning förbjuden från alla arbetsplatser - för att inkludera alla restauranger och barer och till och med hytten med lastbilar som körs för uthyrning.

När problemen blir tillräckligt stora tar de stora kanonerna dem ut. Ingen behöver verkligen ha parfym. Vanligtvis blir människor som bär det så okänsliga att de inte längre märker det.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...