Fråga:
Finns det en lag om sjukdagar utan läkarintyg i Tyskland?
Noldor130884
2017-03-21 12:37:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bortsett från vad som står på ett anställningsavtal, skulle jag vilja veta om det finns en allmän regel eller lag i Tyskland som gör det möjligt för en arbetare att vara sjuk några dagar utan att behöva ta med sig ett medicinskt intyg om att han var faktiskt sjuk.

Du kanske vill ställa den här frågan på [Law.SE] (http://law.stackexchange.com/).
Jag letar också efter "allmänna regler", vad de än kan vara.Jag vet att vissa företag lämnar sin kollega hemma i högst två dagar utan att de behöver ta med ett certifikat, men jag vet inte om detta är lag, eller bara allmänt accepterat
Du borde omformulera din fråga i så fall.
@Seth gärna redigera frågan, om du vill ... Jag vet inte vad jag ska skriva mer än "... en allmän regel eller lag ..."
Fyra svar:
sleske
2017-03-21 13:03:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den relevanta lagen ( Entgeltfortzahlungsgesetz - § 5 Anzeige- und Nachweispflichten) säger att:

  • ett läkarintyg ( Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung ) är krävs för en sjukdom på mer än tre kalenderdagar
  • Dessutom kan en arbetsgivare begära intyget tidigare (inklusive för den första dagen) om de vill till

I praktiken tillåter de flesta arbetsgivare en eller två sjukdagar utan intyg. Det bör nämnas i medarbetarhandboken eller liknande. Observera att arbetsgivare kan begära ett certifikat den första dagen, för alla anställda eller bara för vissa, så se till att du känner till din arbetsgivares regler.

Observera också att arbetsgivaren måste få certifikatet dagen efter att det är förfallet. Så om din arbetsgivare tillåter två dagars sjukdom utan intyg måste du få intyget senast den tredje dagen (såvida du inte är ok igen), för att skicka det omedelbart så att det kommer samma dag. Inte alla arbetsgivare kommer att insistera på detta, men det kan de om de vill, så det är bättre att spela det säkert.

Helst skickar du in det fysiska papperscertifikatet eller levererar det personligen. Om du inte kan få det fysiska intyget till arbetsgivaren i tid kan du skicka det per fax eller via e-post för att uppfylla den officiella tidsgränsen (källa: advokatsråd). Du måste fortfarande skicka papperscertifikatet också så att det kommer så snart som möjligt.

Och slutligen notera att du måste meddela (per telefon, e-post eller liknande) din arbetsgivare omedelbart (som i: så snart som du fysiskt kan) när du blir sjuk. Detta är oberoende av om du senare går till läkare eller inte.

Endast delvis släkt, men en inte känd del av _Entgeltfortzahlungsgesetz_: under de första fyra veckorna av ett nytt jobb har du inte tjänat rätten att få lön medan du är sjuk (som du vanligtvis har i upp till sex veckor i rad).I så fall betalar försäkringen _Krankenkasse_ din lön, precis som de skulle göra efter de sex veckorna.Men ** det gör de bara om du skickar in sjukanmälan omedelbart **.Så försena inte att skicka papperet till din _Krankenkasse_ om du är ny på ditt nuvarande jobb.Det blir väldigt dyrt!
Bra svar, tack.@simbabque din kommentar är "mycket trevligt att veta".
@Noldor130884 ja, ja.Jag lärde mig på det hårda sättet.Det är en av de saker man bara inte vet att jag är rädd för.
@simbabque faktiskt gjorde jag inte det.Även om jag, för att vara ärlig, tycker det ... ja dumt, tvingas gå till läkare om du har 38 ° C influensa och inte kan röra dig från din säng (och ingen läkare gör hemkontroller inte längre).
Det bör verkligen framhållas att det är kalenderdagar, inte arbetsdagar, ett av de vanligaste misstagen jag ser.
@PlasmaHH så om du är sjuk på fredag och på måndag, räknas det automatiskt som 4 dagar?Du kanske har förkyld på fredag, varit bra under helgen och fått influensa på måndagen.Det låter riktigt dumt att basera kravet på kalenderdagar.
@aross: Detta scenario skulle vara otroligt ovanligt, och ja det räknas som 4 dagar, vilket innebär att läkarmottagningen måste komma fram till din arbetsplats under måndagen.Kom ihåg att företaget kunde be dig om certifikatet redan på fredag om de ville.Det verkar som att detta delvis är avsett att hindra människor från att ge sig själva en gratis längre helg.
Behövs det fysiska (original) papperscertifikatet, eller kan man skicka ett skannat exemplar via fax eller e-post?
@fr13d: Det beror på om du befinner dig i Tyskland eller utomlands.Inom Tyskland måste det vara originalet (men arbetsgivaren ger dig vanligtvis utrymme för att ta emot fax om originalet kommer några dagar senare).Om du blir sjuk utomlands måste du välja det snabbaste sättet att förmedla informationen, men arbetsgivaren måste betala för den, så i praktiken innebär det förhandlingar med arbetsgivaren om hur du gör det.
@PlasmaHH, rättvist, men det är verkligen inte så ovanligt, och något liknande har hänt mig tidigare.Men jag har haft 0 dagar sjukskrivning 2016, så jag hade inte riktigt övervägt det potentiella missbruket.Jag tycker ändå att det är ganska besvärligt för bara en extra arbetsdag.
@aross: Det kanske hjälper dig att se det på det sättet: Du behöver inte göra arbete, men tjäna pengar hur som helst, så det här besväret är ditt "arbete" nu och vad som gör att du tjänar dina pengar.Från arbetsgivarens pov kostar dem pengar vid var och en av dessa dagar, men de får inte din arbetskraft, så det är inte så illa av att besvära de riktigt sjuka människorna för att avskräcka andra från att släcka.
Tar läkare betalt för certifikatet (som de gör i Storbritannien) om du ber om ett sådant första dagen du är sjuk?
Har du en källa för kravet på det fysiska papperscertifikatet?
Nej, läkarna tar inte betalt (ja de gör det, men räkningen betalas av din * Krankenkasse * antar jag).Det fysiska papperscertifikatet ges med två kopior: en som du ska hålla, en som ska skickas till sjukförsäkringen (* Krankenkasse *) och en som ska skickas till ditt arbete.Vissa försäkringar accepterar en e-postkopia av certifikatet, medan jag inte känner till företag.
Bara en sidoanteckning: beroende på * Krankenkasse * kommer läkaren att skicka * Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung * direkt till dem, medan det för andra är din plikt att skicka den.
@FooBar: Tack för frågan - jag står rättad, du _kan_ skicka certifikatet via fax / post så att det kommer fram i tid.Jag uppdaterade mitt svar.
Shaeldon
2017-03-21 13:06:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag kommer att försöka svara på frågan lite bredare, kanske vi kan hålla den kvar på något sätt.

Många företag tillåter dig att ringa in sjuk i 2/3 dagar utan varsel från en läkare, men det handlar om vad som står i ditt kontrakt .

Om det står att du måste ta med en läkarbrev från dag ett måste du göra det. Annars trampar du på farliga grunder även om den allmänna regeln är att du bara behöver ta med den på dag 3.

Om företaget vill ha dig ut har de sin ursäkt redo och eftersom du har ett undertecknat kontrakt som säger något annat du är på kortsidan.

Varför ger företag dig fördelen av tvivel ?

Först besöker du läkaren för något vardagligt som dålig mage är ganska meningslöst. Vi vet alla hur vi ska behandla dessa mindre grejer.

För det andra, om vi besöker läkaren, åtminstone enligt min erfarenhet, kommer jag att skickas hem åtminstone en vecka. De flesta företag vill undvika det eftersom de fortfarande måste betala dig. (I Tyskland upp till 6 veckor, därefter börjar "Krankenkasse" (hälso- och sjukvårdssystemet) betala dig partiellt.

~

Du bör dock aldrig försöka fuska det systemet. Du behöver inte stanna hemma när du ringer in sjuk, men om du sa att du fick exploderande diareh och besöker biografen bredvid din arbetsplats i två timmar i rad, kommer du att vara i trubbel.

Personligen kan jag ringa in i tre dagar i rad, men jag ger alltid en läkaranteckning om jag är mer än en dag hemma.

Också glöm aldrig att människor märker mönster lätt: "Hej se det på fredag, gissa vem är sjuk igen?" Även om du är riktigt sjuk, bättre undvika dessa rykten till varje pris. Om du är ny på företaget, alltid få en läkare anteckning. alltid . Förtroende måste tjänas.

Var inte den där killen.

Oroa dig inte, jag försöker inte vara den där killen *, jag frågade för att jag var nyfiken och för att jag tillbringar mycket tid i väntrummet när jag går till läkaren för lite influensa (för att inte tala omatt det inte är smart att tvingas gå till läkaren medan det snöar, när du är sjuk) ...
Hej, Shaeldon, hoppar bara in som en del av community review.Bra första svar.Som en sidoanteckning har dessa saker inte försämrat ditt inlägg, men kanske korrekturläsning skulle kunna göra ditt svar mer tillgängligt för dem som inte alla är engelsktalande?Tack igen för ditt mycket grundliga svar och välkommen till The Workplace Stack Exchange!
"men det handlar om vad som finns i ditt kontrakt."Jag har aldrig haft ett kontrakt som specificerar detta.Det var alltid en del av sysselsättningshandboken (och arbetsgivaren kunde ändra den godtyckligt enligt lag om så var benägen).Du är inte heller skyldig att berätta för din arbetsgivare vilken typ av sjukdom som besvärar dig och det finns sjukdomar som inte hindrar dig från att besöka biografen.
Erik
2017-03-21 14:30:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Detta har redan sagts, men för att göra mitt svar fullständigt:

Vanligtvis tillåter de flesta arbetsgivare att du anländer sjuk i 3 dagar innan du behöver ett certifikat. Detta är också den rättsliga standarden, om inget annat uttryckligen krävs av din entreprenör.

Din arbetsgivare kan kräva att du ger ett intyg tidigare, även för alla sjukdagar. Detta kräver ingen anledning, men det kan inte vara att trakassera eller diskriminera någon. T.ex. Att kräva det från alla anställda är bra, liksom att kräva det från dem som ofta är sjuka. Att bara kräva det från kvinnor är inte.

Slutligen, något många inte känner till: helgerna räknas! Om du ringer in sjuk på fredag ​​och fortfarande är sjuk på måndag räknas detta som din fjärde dag och du måste gå till läkaren.

Seth
2017-03-21 12:47:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ansvarsfriskrivning: Jag är inte advokat.

Såvitt jag vet måste ett intyg lämnas in den första dagen av ringer in sjuka. Du är inte skyldig att lämna in den personligen, men originaldokumentet måste komma fram på din arbetsplats dag ett.

Med detta sagt, de flesta företag tillåter dig upp till två dagar utan certifikat, vilket kräver det på den tredje dagen i rad av sjuka. Denna "fördel" kan dock återkallas när som helst. Detta händer ofta om en anställd kallar sjuk mycket ( inte två veckor i rad på ett år utan snarare tio enskilda dagar ).

Så, för att svara på din fråga: Nej, så vitt jag vet finns det ingen sådan lag som gör det möjligt för arbetaren att inte lämna in ett intyg för att vara sjuk ett tag.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...