Fråga:
Undvik personliga frågor
E. Thompson
2016-01-05 08:18:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vad är det mest artiga sättet att lämna ett personligt ämne med en kollega? Jag är ganska ny på mitt jobb och jag vill hålla mitt personliga liv privat. Att inte verka oförskämd eller respektlös, men jag skulle hellre inte prata om min pojkvän & / eller mitt liv utanför jobbet. Hur kan jag lämna en fråga när någon blir för nyfiken? En kollega fick reda på att jag hade en pojkvän men eftersom vi har träffat några år och inte är gifta, hade hon nerven att berätta att jag skulle tappa honom och gå vidare, så nu är jag ännu mer privat om vad jag säger för att inte få nyfikna människor i mitt företag.

Skratta bara och kanske sätta lite skämt, ta inte saken på allvar kanske hon / han inte har något mer ämne att säga eller bara inte vet om hon korsar något farligt territorium.
Jag har träffat samma dam i 30 år nu. Hon måste komma ihåg att inte alla har samma mål eller scheman. Citera mig gärna om det vid behov. Å andra sidan "Tack för din oro. Jag vill verkligen inte ha råd nu men det är bra att veta att jag kan fråga dig om jag någonsin gör det" kan vara mer politisk. Upprepa dosen efter behov.
wow, din kollega verkar okunnig. Jag undrar var avskärningspunkten är för "dating", där äktenskap eller separation är de enda två alternativen framåt ....
Ingen sa att du måste säga sanningen. Om du vill att de ska tro att du är singel, är du singel och byter ämne. Berätta för dem att du inte gillar människor och föredrar bilar eftersom de påminner om din hemplanet. Hata nyfikna människor. Men när jag är ny, känner jag mig skyldig att bara vara artig. Min fru är motsatsen, hon vandrar till kollegor om privata saker och blir upprörd när de inte bryr sig. Den typen av skit är som att lyssna på någon prata om en dröm de hade, ingen bryr sig.
@piggy Hon låter som en kriminell med en fördjupad åsikt om relationer och en chockerande hög nivå av självbetydelse som antar att ge "råd" till sådana människor.
Möjlig kopia av [Är det acceptabelt att artigt vägra att prata om sitt personliga liv?] (Http://workplace.stackexchange.com/questions/59719/is-it-acceptable-to-politely-decline-to-speak-about -ones-personal-life)
@Thompson: Samma fråga. Fler svar: http://workplace.stackexchange.com/questions/59719/is-it-acceptable-to-politely-decline-to-speak-about-ones-personal-life
Det finns ett litet sätt att komma bort från detta utan att göra någon upprörd eller göra det besvärligt, och det är att gå offensivt - ställa dem alla frågor och se till att frågan kretsar kring dem.De får tillfredsställelsen av den icke-arbetsrelaterade konversationen, och du behöver inte avslöja personliga uppgifter.Men jag antar att om du inte gillar att prata om ditt personliga liv, känner du förmodligen samma sak om att fråga om deras.
Sju svar:
Lan
2016-01-05 09:21:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Beror var du befinner dig, tullar, arbetsplatsmiljön, hur vänlig du är med den här personen, som är i närheten osv ... Inget svart / vitt svar här :( Jag svarar på den här frågan från den potentiella vad den andra personen kanske vill höra.

Jag skulle rekommendera att säga något som "Jag är inte bekväm att prata om det här längre" med ett uppriktigt leende. De flesta människor är inte dystra nog för att hålla ett konversation eller ta upp ämnet igen om den andra frågar artigt. För att hjälpa dig att vara mjukare i din vanära, förstå att du är medarbetare kanske försöker ge dig uppriktiga, kärleksfulla råd. Om jag fick reda på att en ogift kvinnlig kollega hade en pojkvän de senaste åren eller hade en dotter under den omständigheten, jag skulle ge samma råd! Det som skulle stoppa mig skulle vara den andra personen som sa "Jag är inte bekväm med det här ämnet , låt oss inte prata om det "eller en förklaring om någon extrem omständighet (" Han är Scientologi, jag är muslim, han skulle bli skjuten av regeringen "eller" Han har varit i koma i tre år och precis kommit ut ").

Så i allmänhet, var snäll med ett leende och säg att du inte vill prata om det. Folk får ledtrådar snabbt :)

Vänta, den här webbplatsen har PM?
Att säga "Jag är inte bekväm" är bra, men jag tycker inte att det är bra att göra historier.Du trasslar bara senare.
"Om jag fick reda på att en ogift kvinnlig kollega hade en pojkvän de senaste åren eller hade en dotter i den situationen skulle jag ge samma råd" - varför?"en förklaring om någon extrem omständighet (" Han är Scientologi, jag är muslim "" - varför tror du att det att vara muslim är en extrem omständighet?
@AaronF Varför skulle jag ge samma råd?De flesta kvinnor som befinner sig i den här situationen är offer för patriarkatet och vi kan inte stå tyst."varför tror du att det är en extrem omständighet att vara muslim?"Jag gör inte.Exemplet jag ger är en scientologkvinna med en islamisk man.Scientologer är inte kitabia;därför kan en scientolog inte gifta sig med en muslim i vissa länder.Det är inte den "muslim" som är den extrema omständigheten utan verkligheten att vissa par människor, i vissa länder, bokstavligen inte kan gifta sig.
"Exemplet jag ger är en scientologkvinna med en islamisk man" - okej, jag förstod det nu, det var inte klart för mig från svaret."De flesta kvinnor som befinner sig i den här situationen är offer för patriarkatet och vi kan inte stå tyst" - "denna situation" (om jag inte missförstår igen) är i ett långvarigt förhållande och inte att gifta sig.Jag förstår inte hur en kvinna som väljer att inte gifta sig logiskt sett därför är ett offer för patriarkatet.Hur fungerar det?
@AaronF Patriarkatet utnyttjar rutinmässigt kvinnor för sin egen fördel och för nackdel för kvinnor.I vissa fall kan det verka som att det gynnar kvinnor eller skadar män (t.ex. kvinnor som är mer benägna att vara hushållerska eller krig med bara ett manligt utkast) men allt detta är system som förtrycker kvinnor för att tillåta män i allmänhet att dominera dem.
Ok.Och i det specifika fallet med OP: s fråga, hur utnyttjas en ogift kvinna av patriarkatet för att hon är ogift?Och hur skulle hon gifta sig därför stoppa detta utnyttjande?Och varför skulle det inte vara tvärtom - att gifta sig är att gå in i ett patriarkalt system?
Under alla kulturer över tiden har män velat ha sex med liten eller ingen koppling.Evolutionära psykologer ser det som ganska enkelt: män kan få många kvinnor gravida, har inga fysiska hinder för att göra det (t.ex. att de inte blir sjuka / gravida) och kvinnor i genomsnitt är mindre än män och därför inte lika storahotet att vedergälla (medan kvinnor i flera kulturer i många kulturer troligen utsätts för fysiskt våld från dem.).
Även i en monogamisk eller seriell monogam livsstil har män fortfarande preferensen att så få strängar fästas som möjligt.Äktenskap är en börda för män att lägga till strängar;strängar för stöd även om förhållandet går sönder, krav på vård och välfärd för sin partner, social stigma mot att lämna henne, etc.Upplösningen av män som gifter sig med kvinnor, förlåtande extrema omständigheter, är patriarkatet som försöker befria sig från bördor samtidigt som de bibehåller fördelarna.
@Lan För det första verkar det som att du helt diskonterar det faktum att många * kvinnor * inte vill ha de extra strängar som ett äktenskap innebär.Jag misstänker att din faktiska fråga är kulturell snarare än med äktenskapet.I en situation där kvinnor är lika, utbildade och kapabla behöver de inte * alla dessa strängar eftersom de kan leva med sina egna medel.
Kommentarerna är inte för utökad konversation Cronax.Särskilt inte för att du ska försvara sexistiska metoder.Är kvinnor lika med män nu?Nej. Jag är säker på att vissa slavar inte ville ha alla strängar som var fästa vid friheten.Det betydde inte att vi tyckte att det var en bra idé att hålla slaveriet öppet för dem som ville ha det.Den antika världen hade också slavar, men det var inte förrän det rasades att vi stoppade slaveriet.Jag tvivlar på att du skulle säga "låt oss inrätta slaveri igen när vi blir av med systematisk rasism."
mag
2016-01-05 15:45:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En kollega fick reda på att jag hade en pojkvän, men eftersom vi har träffat i några år och inte är gifta hade hon nerven att säga att jag skulle tappa honom och gå vidare, så nu är jag ännu mer privat om vad jag säger för att inte få nyfikna människor i mitt företag.

Det är mycket oprofessionellt från henne.

Prata med henne en mot en. Gör det klart att du inte är på jobbet för att prata lite om ditt privatliv och gör det dessutom tydligt att du inte vill ha oönskade "råd".

Om beteendet inte slutar efter någon gång, påminn henne .

Om det fortfarande inte slutar, prata med din chef om det. Nämn hur du har tagit upp detta med henne tidigare innan du går till din chef.

user45269
2016-01-06 00:41:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag är en mycket privat person själv, men tycker inte heller om att orsaka störningar på arbetsplatsen med andra.

Jag har hittat ett roligt sätt att hålla saker privata och göra alla nöjda med den här enkla regeln :

Människor tycker om att prata om sig själva, inte att lyssna på andra.

Därför, om någon börjar bli nyfiken på ditt personliga liv, ge ett vagt svar, men fråga dem sedan om deras liv. (Jag ersätter ibland ett vagt svar med en upprörande, berättad historia som får alla att skratta - och glömmer också frågan om mitt personliga liv.)

Du kommer att bli förvånad över fyra saker:

  1. De kommer att prata om sig själva en hel del.

  2. De kommer att tro att du är en bra konversation - en fantastisk person att prata med (allt för att du lyssnade).

  3. De kommer att tro att du är smart - igen för att du låter dem prata allt.

  4. När de börjar prata med dig igen, kommer de i allmänhet att fortsätta där de slutade från den senaste konversationen - dvs. om sig själva - för att du är så "bra person att prata med ".

När allt är sagt och gjort vet de väldigt lite om dig, men du kommer att veta mycket om dem. De kommer också att gilla dig mycket och sprida hur mycket av en fantastisk person du är och hur smart du är - allt för att du låter dem prata om sig själva.

Kate Gregory
2016-01-05 18:32:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Enligt min mening är ett alltför personligt råd för tidigt att berätta för personen att inte diskutera dessa ämnen vidare med dig. Jag är säker på att du reagerade just nu med en grimas eller rodnad eller någon annan ofrivillig indikation på att du inte ville ha detta råd. Att komma tillbaka till ämnet nu för att säga att inte diskutera det med dig kommer att ha motsatt effekt av vad du vill, vilket ökar din medarbetares intresse och nyfikenhet.

Jag tror att du måste skilja mellan frågor och råd. Du (till skillnad från andra människor som frågar om alltför personliga konversationer på jobbet) har inget emot "hur länge har du träffat den här personen?" du bryr dig bara inte om "herregud i så fall ska du vara gift!" Det fina med detta råd är att du inte är skyldig att acceptera det eller, och människor ibland inte inser detta, att motbevisa det. Hennes åsikt spelar ingen roll för dig, så du behöver inte ändra den.

Det betyder att du inte behöver tvinga dig tillbaka på jobbet om du inte vill. Hade en fantastisk helg med pojkvännen och känner för att chatta om det? Varsågod. Kanske kommer kollegan att ge oönskade råd. Än sen då? Du kan le och fortsätta som om ingenting sägs. Eller så kan du säga "tro mig Mary, jag vet att du tycker att vi redan borde gifta oss." Det spelar ingen roll eftersom hon faktiskt inte kan få dig att gifta dig eller gå ihop.

Utmärkt idé om att helt enkelt ignorera oönskade råd. Vissa problem _ försvinner om du ignorerar dem :-). Naturligtvis, om rådet blir svårare att ignorera ("Jag tycker verkligen att du borde dumpa honom. Varför inte du?"), Kanske OP måste säga några klara ord.
Jane S
2016-01-05 09:35:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kort svar: Jag skulle föreslå att du bara säger att du har lite arbete du behöver för att få gjort och avböja frågan.

I stället för att utmana den nyfikna personen, Att säga att du är upptagen är ett bra hinder att kasta framåt på arbetsplatsen. Det beror dock på ditt förhållande till personen. Om de är din chef (och kanske du inte är alltför upptagen) kan du avböja med något som:

Åh, medan jag har dig här letar jag efter en annan uppgift när jag är nästan färdig x och y.

Återigen, gör det om att vara professionell och arbeta. Det är vanligtvis ganska svårt att motverka bara för att ha ett skvaller, och de flesta får antydan att det är ett ämne som du hellre inte vill diskutera :)

user8365
2016-01-06 17:02:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du måste ge människor feedback om hur mycket personlig information du är villig att lämna ut på jobbet. Att fråga någon om deras äktenskap / dejtingsstatus är en ganska vanlig fråga bland kvinnor i USA. Att en man frågar en kvinna om hon träffar är inte riktigt lämpligt.

Exemplet du gav handlar mer om att vara oförskämd än nyfiken. Den här personen kanske bara har talat ur sin tur i det här fallet och kanske aldrig säger något som är okunnigt igen. Det finns några människor som inte skiljer mellan nära vänner, kollegor och bekanta. Du kan känna igen dem eftersom de hävdar att de är öppna, ärliga eller bara är sig själva. De stöter på som idioter. Vid något tillfälle måste du meddela dem att de har förolämpat dig och borde sluta. Fortsätt be dig själv att vara lugn och professionell. "Det är ohyfsat." är nästan allt du behöver säga. Kom bara ihåg delen om att hålla sig lugn.

Lilienthal
2016-01-06 17:30:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du kommer säkert att stöta på ett antal nyfikna kollegor under hela din karriär. Saken att komma ihåg är att du inte är skyldig att dela personliga uppgifter när du inte vill .

Människor motstår ofta att stänga olämpliga gränser- överträdare eftersom de inte vill känna sig oförskämda. Det är bra att komma ihåg att gränsöverträdaren är oförskämd, inte du - allt du gör är artigt men bestämt avböjer att dela alltför personlig information .

Så vad säger du till kollegor som trycker på dig för att dela information som du hellre inte vill avslöja? Om någon inte får dina första tips är det dags att vara direkt! Det är okej att helt enkelt förklara snyggt att ett visst ämne är begränsat. Du kan till exempel använda rader som dessa:

  • "Det är väldigt personligt!"
  • "Jag är faktiskt ganska privat och vill hellre inte prata om min dejting livet. "
  • " Jag vill hellre inte gå in på det på jobbet - jag gillar att hålla den typen av saker privat. "
  • " Ställ mig inte personliga frågor som det. "
  • " Det är mellan mig och min man / fru / revisor. "
  • " Jag är inte bekväm att prata om det. "

De flesta förnuftiga människor, även särskilt nyfikna, kommer snabbt att inse att du inte vill diskutera ämnet. Om du stöter på någon som helt enkelt inte tar en ledtråd, eskalerar du svaret direkt. Det viktigaste att komma ihåg är att hålla fast och aldrig underhålla en konversation om ämnen du inte vill diskutera.

Kom ihåg att den andra personen är den som har varit oförskämd och korsat normala linjer av artighet. Du hävdar helt enkelt att dessa gränser verkligen finns och vägrar att pressas in i en konversation som du inte är skyldig att ha.

Men kom ihåg att att svara kortfattat är helt annorlunda än att bli arg eller nedlåtande. Förbli alltid professionell, även när du har att göra med oprofessionella människor.


Källa: Hur man kan avvärja nyfikna kollegor, Alison Green, The Fast Track - Intuit QuickBase Blog, 2014-07-03

Detta inlägg omformulerar Alison Greens artikel delvis för att undvika att reproducera den i sin helhet, en del av hennes formulering kopierades ordagrant.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...