Fråga:
Sluta ett jobb efter några dagar?
user36570
2015-05-31 06:21:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag började precis mitt första detaljhandelsjobb och jag tycker inte om det. Redan innan jag gick till orienteringen var jag väldigt tveksam. Jag studerar för att gå i modebranschen och även om det här jobbet är inom detaljhandeln är det inte moderelaterat. Jag har hittat bättre möjligheter som jag vill fortsätta men jag vet inte om jag ska sluta. Jag har varit där i mindre än en vecka men jag gillar det inte. Jag vill inte se ut som en jobbtank och det är mitt största bekymmer. Eftersom det är mitt första jobb och jag fortfarande är tonåring, kommer detta att påverka mig i min karriär? Ska jag lägga det på mitt CV när jag ansöker om andra jobb och praktikplatser?

Jobbet säljer skjortor men det är det enda som är mode relaterat. Dessutom gör de några skissartade affärsmetoder mot kunder som jag inte är ett stort fan av. Jag vill inte låta grunt men jag hatar uniformen. Du måste till exempel binda håret om det är långt och bara kan bära blå boot-jeans, vilket jag absolut hatar. Jag vill kunna uttrycka min personliga stil och inte känna mig kvävd av reglerna. Jag förstår helt att företag har klädkoder men jag vill inte hantera det under mina tonår. Jag accepterade bara jobbet eftersom det var det första stället att ringa mig tillbaka och jag blev fast i spänningen. Jag vet att jag inte borde ha det, men jag har en ny intervju i rad med en storhandlare som jag ska delta i. När det gäller CV och jobbansökningar delar jag bara inte den här informationen om att jobba där på en vecka. Eftersom jag gav dem min SSN och det kan läsas om i en bakgrundskontroll, är det olagligt att hålla tillbaka den informationen?

Välkommen till arbetsplatsen. Vi berättar inte om du ska sluta eller stanna. Det är något du måste bestämma själv. Jag kommer dock att säga att att lämna detta jobb kan ha mer kortvarig inverkan än en långsiktig karriärpåverkan. Du bör veta att de flesta jobb för tonåringar inte är glamorösa och innebär timmar av monotoni som gör saker som andra inte vill göra. Finns det också något som du kanske kan lära dig om modebranschen på det här jobbet?
Många om inte de flesta ställen har klädkod, och en uniform är ofta en del av detaljhandeln. Det låter som om du inte är riktigt lämpad för detaljhandeln om du inte tål några mycket vanliga metoder. Uttryck din individualitet efter timmar.
Har ditt kontrakt inte en provperiod där avtalet kan sägas upp av någon av parterna omedelbart och utan anledning?
Du är inte avsedd att gilla jobb. Det är därför du får betalda pengar för att göra dem.
@TheMathemagician: Vilken hemsk syn.
"även om det här jobbet är i detaljhandeln är det inte moderelaterat" - jag skulle säga helt annat.Mode handlar om detaljhandel.
Fem svar:
Bowen
2015-06-02 01:58:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du är tonåring. Det är ditt första jobb. Ingen kommer att bry sig. Den här typen av saker händer hela tiden i detaljhandeln. Låt bara din arbetsgivare veta att jobbet inte är för dig och låt det vara så.

mcknz
2015-05-31 06:34:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om du vill inkludera detta i din jobbhistorik, sluta inte. Ibland är det fantastiskt vad människor kan vänja sig vid. Jobbhoppning är en sak, men att sluta efter en vecka är svårt att förklara. Om du slutar är det bäst att lämna det från ditt CV.

Den typ av jobb du kommer att få som tonåring är, för att vara ärlig, sannolikt inte mycket intressanta. Det finns ett element i att betala dina avgifter, arbeta igenom de tråkiga och tråkiga uppgifterna för att veta hur de är. Det ger dig den typ av erfarenhet du bara kan få genom att faktiskt göra jobb.

Dessutom är det mycket lättare att få ett jobb när du redan har ett jobb. Om du slutar har du ingen möjlighet att leta efter en annan möjlighet. Fortsätt och leta efter andra möjligheter - du vet när rätt tid är att gå vidare.

"att sluta efter en vecka är svårt att förklara." Nej det är det inte. Ibland fattar du ett dåligt beslut när du accepterar ett jobbbjudande och ett företag fattar ibland ett dåligt beslut genom att ge dig ett jobbbjudande. Ibland har vi fel. Det är därför det finns en sådan sak som en ** provperiod **. Men jag håller med om att du ska lämna det från ditt CV, så +1 :)
Att sluta ett jobb efter en vecka är inte svårt att förklara. Om ett mönster börjar visas, men ...
Vad jag har sett: Kortaste tiden från start till sparken = 20 minuter. Kortast tid från början till att ringa till det tidigare företaget om de kunde ha sitt jobb tillbaka = 10 minuter (och företaget fixade saker med HR som om han aldrig hade lämnat). Om du inser att du gjorde ett misstag är det bättre att sluta inom en vecka än att sluta inom två veckor.
@gnasher729 Men att sluta bara när du har ett bättre jobb i rad är ännu bättre.
@RaduMurzea Jag antar att jag borde ha sagt svårt att förklara bort - en mycket kort tid på ett jobb kan lämna ett negativt intryck på någon, även om det finns en god anledning.
@jpatokal: Helt sant. Det rätta är att leta efter ett nytt jobb så snart som möjligt, titta mer noggrant den här gången som du har råd eftersom det gamla jobbet tar in pengar även om du hatar det och meddela så snart du har skrivit på det nya jobbet .
@mcknz Jag vet inte, jag vill hellre anställa någon som tydligt kommunicerar om han har det bra med ett jobb eller inte och vet vad han vill tidigt istället för att kosta ett halvt år för att komma in i jobbet och sedan sluta.Så jag kan överväga en sådan sak - om det är en engångshistoria - till och med ett plus.
Brien Foss
2015-06-07 03:33:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du kanske upptäcker att arbetet med detta första jobb kommer att ge dig stor erfarenhet av affärer och försäljning. Jag avbildar att någon gång i din modeträning / studier kommer du att få lite direkt fokus på hur mode och detaljhandel är relativa. Ofta kommer ett första jobb inte att vara där du jobbar 1-3 år från nu, särskilt att vara tonåring och inte ha så mycket ekonomiskt ansvar för dig själv och / eller en familj som du kan i din framtid. Som andra har nämnt är det klokt att leta efter ett jobb medan du fortfarande har ett, såvida du inte absolut gör det behöver inkomsten. Om så är fallet, fortsätt bara titta tills ditt drömjobb har hittats. Under intervjuer handlar det inte alltid om att du säljer dig själv till arbetsgivaren, arbetsgivaren säljer ofta sitt företag till dig. Gör en del undersökningar och besök företaget några gånger för att se vad klädkoden är och bestäm om det är något du kan leva med. Jag tycker att det är mer respektlöst att fortsätta att stanna kvar i det här jobbet du hatar eftersom din arbetsgivare inte får person de ville ha. Du skulle göra dem en större tjänst genom att artigt sluta snarast och låta dem ta kontakt med en av de andra de intervjuade och beslutade emot när de anställde dig. Om det inte passar bra är jag säker på att arbetsgivaren kommer att uppskatta din ärlighet och de skulle inte ha slösat bort tiden för att få dig utbildad. Det är väldigt dyrt att anställa och utbilda någon, så kom ihåg det? Lycka till!

GreenMatt
2015-06-07 19:38:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Att sluta ett jobb efter en vecka eller två är inte så ovanligt. Det går dubbelt för någon som är tonåring i sitt första jobb.

Om du får jobbet du intervjuar för och du känner att du måste förklara varför du lämnar till din befintliga arbetsgivare kan det var din förklaring. Annars, säg bara att du inte gillar jobbet. Det behöver inte behövas mer detaljer.

Jag tycker inte att du borde må dåligt om detta: Människor i jobb som du har för närvarande ledighet hela tiden. Jag arbetade en gång i detaljhandeln som ett andra jobb; Jag var där bara ungefär ett år, men när jag lämnade var jag den längst anställde i den butiken, inklusive cheferna. Sedan du precis började har din chef förmodligen redan kandidater som kan fylla din position. Dessutom sa du att platsen har några affärsmetoder som du inte gillar - att arbeta i en sådan situation kan beskatta ditt mentala och emotionella välbefinnande.

Mellan att inte veta var du är och det faktum att detta webbplatsen böjer sig bakåt för att undvika juridiska problem, vi kan inte riktigt säga vad som är lagligt eller inte för dig. Med det sagt, om du befinner dig i USA, känner jag inte till någon jurisdiktion som skulle finna att du bryter mot några lagar genom att lämna ett jobb från ditt CV; dock är jag inte advokat, så ta inte detta som juridisk rådgivning.

Förutsatt att det är lagligt att göra det skulle jag lämna ett veckas jobb från mitt CV. Om någon får reda på det och frågar varför det inte finns, kan du nämna att du inte gillade deras affärsmetoder, eller bara att du snabbt insåg att jobbet inte passade för dig.

Zorkolot
2018-11-09 22:07:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vanligtvis skulle du minst två veckors varsel om du skulle sluta jobba. Det ger arbetsgivaren möjlighet att annonsera jobbet och intervjua någon annan för jobbet och sedan utbilda dem innan du lämnar. Jag är inte säker på att du legitimt kan ge 2 veckors varsel om du bara har arbetat några dagar.

Eftersom du är ung och detta är ditt första jobb är det förmodligen i ditt bästa intresse att prata med din arbetsgivare om dina verkliga ambitioner - och låt dem bilda en ömsesidig utgångsplan med dig. Detta är helst ett möte med din chef precis innan ditt skift börjar. De kan komma överens om att du bara behöver arbeta till slutet av samma dag, slutet av veckan osv. Men förvänta dig inte att lägga den positionen som referens i ditt CV heller.

Jag har en ny intervju i rad med en high street-återförsäljare som jag ska delta i.

"High street retail" är en mycket tvetydig beskrivare. Det betyder faktiskt motsatsen till modedesign. Det kan betyda flera olika saker. Cambridge online-ordlista definierar "high street" som

  1. "kläder som kan köpas i vanliga butiker i vanliga städer och städer, snarare än att de är speciellt gjorda av modedesigners".

    och även som:

  2. "en gata där de viktigaste butikerna och företagen i en stad är"

I båda fallen är du fortfarande inte i modedesignens universum. Med definition # 1 kan vanliga kläder som säljs i vanliga butiker innebära att man säljer Levi-jeans eller Hanes-t-shirts (säljs överallt inklusive WalMart). I definition # 2 är du bara en detaljhandlare i en mer omfattande detaljhandelsmiljö än en familjeägd butik.

Jag tror att om du slutar med det här detaljhandelsjobbet går du i huvudsak till ett annat detaljhandelsjobb som kan eller kanske inte är bättre när det gäller tullar eller löner.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...