Fråga:
Ska jag berätta för min arbetsgivare att jag är gravid under uppsägningar?
Janet
2014-06-12 05:18:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag är nygravid och min arbetsplats är en stor statlig avdelning med ganska generösa betalda föräldraledighetsvillkor.

De gör också för närvarande uppsägningar.

Jag skulle föredrar att berätta för min arbetsplats i mitten eller slutet av andra trimestern (vid komplikationer), men skulle det vara till min fördel att berätta för dem nu?

Jag räknar med de närmaste månaderna, jag kommer att börja visa ändå så att chefer misstänker oavsett. Men jag räknar med att om jag säger till dem och organiserar mina mammaledighetsarrangemang kan de inte hävda att de inte vet, och eftersom de inte visste, hävdar att jag var gravid hade inget att göra med deras beslut.

Även om det är en arbetsplats i regeringen, skulle det finnas någon form av "omvänd diskriminering" till min fördel eftersom det kan vara rörigare eller mer kontroversiellt att bli av med någon medan de är gravida (t.ex. eventuellt bli stämda för sexuell diskriminering)?

Skulle en gravid arbetare allt mer vara lika mindre eller mer benägna att bli uppsagd än en icke-gravid arbetare i samma jobb, lön och plats?

Finns det några lagar i dina länder som anger när du måste ange att du är gravid? Är du skyddad från att skjuta under graviditeten?
I vissa stater när du ordnar moderskapsledighet är du skyddad under din mammaledighet. Med detta sagt kan de släppa dig den andra stunden som ledigheten slutar.
Två svar:
Vietnhi Phuvan
2014-06-12 05:43:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Skulle en gravid arbetare allt mer vara lika mindre eller mer benägna att bli uppsagd än en icke-gravid arbetare i samma jobb, lön och plats?

Jag tror inte att vi kan besvara denna specifika fråga med behörighet. Du måste kontrollera med din HR, och om du är medlem i en fackförening för statligt anställda, att du kontaktar dem och frågar dem först innan du pratar med HR - Det beror på att fackföreningen till sin natur är din förespråkare. Vid någon tidpunkt, så snart som möjligt, efter att du har pratat med din fackförening och HR, måste du berätta för din ledning, särskilt eftersom de kan ha en viss diskretion om vem de kan säga upp och när. Ju tidigare alla vet, desto bättre kan de planera för det. Jag föreslår att du börjar sätta igång hjulen genom att kontakta din fackförening omedelbart, eftersom tid och tidpunkt är avgörande.

Jag arbetade för ett företag där jag inte tänkte mycket på chefen för Bokföring. Men han hade åtminstone anständigheten att vänta tills hans nygifta medarbetare födde innan han avskedade henne. Det här är ett tillfälle där jag önskar att jag inte hade förkastat erbjudandet att bli partner på företaget i utbyte mot att ha en kostym då och då. Eftersom jag skulle ha talat för henne.

Jag antar att om din ledning känner till ditt tillstånd, kommer de att agera lite bättre än chefen för mitt företags redovisning gjorde.

HLGEM
2014-06-12 20:50:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det kan ha ingen inverkan på om du är vald att vara överflödig. Det kan bestämmas av faktorer som tid i betyg, prestationsbedömningar och särskilt jobb.

Och det borde inte vara en faktor. Att hålla dig för att du är gravid är mycket stötande för mig (och jag är kvinna). Alla har personliga skäl till varför det nu inte är en bra tid att bli uppsagd, graviditet är inte viktigare än räkningar att betala, befintliga barn att mata, en sjuk mamma att ta hand om osv.

En dålig chef kanske till och med ser det som en anledning att se till att du är på listan eftersom du skulle vara ute på moderskapsledighet och de inte har någon att täcka för dig.

Ärligt talat borde du inte berätta för din chef förrän du var redo att berätta för honom ändå. Många graviditeter under första trimestern slutar i missfall - meddela inte att du är gravid förrän andra trimestern.

Du kan bli förolämpad, men hon behöver de medicinska fördelarna. Tyvärr är vi inte Europa, Kanada, Australien, Taiwan eller Singapore där det sociala skyddsnätet är starkare.
Tyvärr har jag sett människor med cancer avskedade och de behövde försäkringen också. Graviditet är inte annorlunda.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...