Fråga:
Ska jag prata direkt med kollega eller gå direkt till HR för olämpligt beteende?
TruthOf42
2019-03-23 08:42:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En ny person anställdes för några veckor sedan. Han berättar halvt obekväma skämt, mest punny eller "pappa" skämt som halva tiden inte uppfattas som mycket roliga. Med jämna mellanrum berättar han ett skämt som har ett sexuellt tema eller en sexuell insyn, som inte heller är särskilt roligt och gör mig lite mer obekväm än hans otäcka skämt.

Nyligen på en företagsutflykt , med alkohol inblandade, gjorde han ett skämt till mig där han sa en smutsig fras och sedan låtsades att han sa en mycket oskyldig fras. Han berättade sedan detta "skämt" för några kvinnor direkt bredvid mig, som antingen trodde att han sa den oskyldiga frasen eller som bara spelade med.

Tidigare sa en av dessa kvinnor till mig hur det gick till andra änden av baren för att undvika denna nya kollega. Hon sa inte varför, jag antog bara för att han var socialt besvärlig och / eller irriterande för henne, men ändå inte olämplig.

Jag känner att jag vid detta tillfälle måste ta itu med hans olämpliga beteende, eftersom det inte längre bara påverkar mig. Företaget är litet (~ 14 personer) och jag har en "senior" -titel, men ingen rapporterar till mig.

Ska jag gå direkt till HR, prata direkt med honom, gå till min chef för råd eller någon kombination?

Varför involvera fler människor i frågan?Varna honom en gång, nu om han reagerar som han borde, är allt OK.Om han inte gör det, lämpligt, kommer ditt fall att bli mycket starkare
Fyra svar:
Sourav Ghosh
2019-03-23 22:27:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag föreslår: prata med den här nya killen först. Kanske försöker han bevisa sig själv som "cool" eller "smart" eller "vänlig" eller vad som helst, men han behöver veta, hans tillvägagångssätt är inte välkomna. Vi känner inte till hans personliga eller tidigare yrkesbakgrund, men han behöver veta, på sin nya arbetsplats är människor inte bekväma med hans "beteende".

Be honom om en vänlig chatt och berätta honom

"Hej XYZ, jag märkte att du lämnade kommentarer och skämtade om vissa frågor som inte är särskilt acceptabla för mig och jag känner mig obekväm. Jag märkte att andra människor också försökte undvika du, kanske är detta relaterat. Jag tror att du inte har för avsikt att skada någon, så jag skulle uppskatta om du slutar med dessa kommentarer och skämt. Vi kommer alla att gå bättre då. ".

Han borde fatta poängen och förstå och jag förväntar mig att detta beteende kommer att upphöra.

Men om det fortsätter, prata med din andra kollegor och rapportera detta till din chef och HR.

MlleMei
2019-03-24 20:40:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns två frågor här: de besvärliga skämtarna som inte landar bra eller gör honom irriterande, och de sexuella påteckningarna. Den ena handlar bara om hur man ska hantera en irriterande kollega, den andra är en allvarligare fråga.

De lama skämt

Din kollega är irriterande och folk vill inte spendera tid med honom på grund av detta. Det här är en riktigt vanlig och liten fråga, det är verkligen inte något du borde bry HR eller ens din chef med. Ni är alla vuxna, irriterande kollegor händer överallt, det förväntas av de anställda att hantera små frågor och skillnader.

Eftersom hans beteende irriterar många människor, skulle det vara en vänlighet mot honom att berätta detta (se citatet i Max Hodges svar). Det är en besvärlig konversation att ha, men det skulle vara bra för honom (och resten av företaget) om du kunde berätta för honom hur hans skämt gör dig obekväm. Så om du känner för det, prata med honom om detta (jag gillar manuset Sourav Ghosh tillhandahöll). Du kan också prata om detta med din chef, inte nödvändigtvis för att be dem att ingripa, utan för att få några råd om hur man hanterar denna situation (och om de vill prata med den här nya anställningen själva, ja för dig!). p>

Slutligen föreslår jag att du går till Ask a Manager-webbplatsen, som har en hel del inlägg om hur man hanterar irriterande kollegor. Här är ett par: Att hantera en irriterande medarbetare och Min irriterande medarbetare gör alla galna.

De sexuella påhitt

Detta är mer allvarligt och jag skulle försöka sätta stopp för detta så snart som möjligt. Det finns två saker du kan göra:

En: gå till din chef och / eller HR och berätta för dem att den nya anställningen regelbundet säger skämt med sexuella undertoner. Detta är något som ditt företag vill veta, eftersom skämt som dessa skapar en fientlig arbetsmiljö. Jag är ingen advokat, men sådana skämt kan ses som sexuella trakasserier. Allt detta att säga, att berätta för dessa skämt på jobbet är inte OK och ditt företag vill sätta stopp för det. Du har redan en kvinna som undviker honom (förmodligen) på grund av detta. Du kan också be den kvinnan (eller någon annan som du känner är obekväm med sina skitliga skämt) och gå till HR eller din chef som en grupp (men detta är inte en nödvändighet, du kan gå ensam).

Målet här är inte att få honom i trubbel eller att göra honom till en stor dålig kille. Han kan bara vara en besvärlig kille som aldrig fick någon att rita gränsen för honom. Målet här är att någon med viss myndighet över honom berättar för honom vad som inte är OK i ditt företag och att de tar det på allvar. Om detta kommer från en kollega, till och med en äldre, mildrar det budskapet. Han måste höra det högt och tydligt.

Två: sätta stopp för dem för tillfället .

  • "Jag tycker inte det här är roligt."
  • "Detta är verkligen inte lämpligt på arbetsplatsen."
  • "Jag vill inte höra sådana skämt, snälla sluta."

Till och med bara att hålla ett rakt ansikte och säga "Wow", "Inte roligt" eller "Seriöst?" väl mottagen och du kommer inte att låta dem passera utan att säga något. Många människor vill inte göra det eftersom det känns oförskämt, men han är den oförskämda, låt honom vara obekväm istället för alla andra. Här är ett annat inlägg från Ask a Manager som kan hjälpa en kollega som skämtar om våld.

Du kan prova det andra alternativet innan du går till din chef, men vad som kan hända är att han slutar berätta för dessa skämt framför dig och fortsätter med de som inte säger någonting (och det finns ett antal skäl till varför någon obehaglig med dessa skämt kanske inte talar, att inte säga någonting betyder inte att du är ok med detta). Om jag var du skulle jag gå till min chef och bara gå till HR om min chefs svar är svagt eller beteendet fortsätter.

Om beteendet fortsätter, ring upp det när det händer och håll en logg (för HR). Om andra kollegor gör detsamma, desto bättre.

Men förhoppningsvis kommer ett samtal med din chef att stoppa det och du måste bara hantera pappas skämt.

Max Hodges
2019-03-23 22:41:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Generellt sett är bästa praxis att försöka lösa konflikter på lägsta möjliga nivå. Det är i allmänhet mer effektivt och effektivt att direkt prata med någon snarare än att eskalera det till en chef eller HR-avdelning.

I det här fallet kanske du också vill börja föra en personlig dagbok. Skriv ner vad som sa och när. Håll också ett memo om konversationen du har med honom om det. När du pratar med honom kan du hålla konversationen opersonlig genom att helt enkelt informera honom om att han har gjort många sexuella skämt och att den typen av samtal inte passar på din arbetsplats. Om du gillar kan du berätta för honom att du trodde att han borde veta eftersom det så småningom kan orsaka honom några problem och skada hans framgång i ditt lag.

Eftersom du vet att vissa andra kvinnor undviker honom, kan du föreslå att de också pratar direkt med honom.

Här är något från Patty McCord (tidigare HR-chef på Netflix) som jag tycker gäller här:

De flesta av oss känner att vi inte kan berätta för de som arbetar för oss eller med oss ​​sanningen för: De är inte smarta eller mogna nog för att förstå det. Eller det skulle inte vara trevligt ... denna önskan att få människor att må bra är ofta lika mycket en önskan att få oss att må bra som att göra rätt. Det leder ofta till att människor faktiskt mår sämre, eftersom de inte rättar till ett problem i det sätt de arbetar på, och som så småningom kommer hem för att ta sig. En del av att vara vuxen är att kunna höra sanningen. Och resultatet är att du är skyldig de vuxna som du anställer sanningen.

Dagett
2019-03-24 12:44:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ring den här killen och prata med honom för att uppmärksamma dina observationer gentemot vad företagets servicevillkor eller beteendebestämmelser säger. ansvariga myndigheter utan hänvisning till honom eftersom du kommer att hjälpa till att bygga företaget på ett annat sätt.

I telefon?Var ödmjuk.Var hjälpsam.Gör det omedelbart.Gör det personligen.Gör det inte personligt.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 4.0-licensen som det distribueras under.
Loading...