Fråga:
Hur man kan övervinna ångest när man skriver kod
october
2015-11-12 01:28:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag behöver veta hur man hanterar panik och ångest när det gäller kodskrivning. Det är min första gången jag jobbar som programmerare, just tog examen och fick mitt första jobb, men jag blir verkligen nervös när jag behöver skriva kod. Jag letar efter lite av din erfarenhet och hur du har kommit över detta, hur kan jag koncentrera mig.

Det är som om jag är rädd att skriva kod eller till och med att prata, och jag blir riktigt stressad över det så att jag kan få sparken. Jag är helt säker på att jag kanske inte är den första och enda som har det här problemet så jag letar efter några råd och tips.

OK, kanske är ångest inte det bästa ordet, nervös och inte självsäkra är kanske bäst att beskriva känslan.

Och ja jag är rädd att koden som jag skriver den inte kommer att vara tillräckligt bra, projektet som jag kommer att arbeta med är ganska gammalt Jag tror att fem år kanske och jag kan inte förstå hur tankar är bindande för varandra, logiken verkar på vissa ställen mycket komplicerad, särskilt i jquery och javascript som jag inte har kommit i kontakt förrän vet. känner att resten av laget är i en helt annan liga och jag är som "vad fan gör jag här? Jag kan inte andas som att den killen skriver kod"

Oktober, det kan vara bra om du förklarar vad dina bekymmer förknippade med att skriva kod är? Är du orolig för att du kommer att spendera utvecklingstid och det kommer inte att sammanställas? Är du orolig för att skriva på ett språk du inte känner till? Har du problem med att följa det logiska flödet? Detta kan också flyttas till programmerare eller en annan mer kodorienterad webbplats.
hej, överväga att [redigera] frågan så att den passar bättre på webbplatsens ämnen som anges i [hjälp / ämnet]. I synnerhet kan [denna vägledning] (http://meta.workplace.stackexchange.com/a/2696) hjälpa till att lära dig vad som förväntas av frågor här. Lycka till!
Oktober, jag antar att du är ny på kod (om du gick i skolan för det lärde du dig antagligen bara C / ++, och Java antar jag). Om du är i ett kodningsyrke, och du tror att du kommer att tycka om det, kan det vara värt att spendera lite tid på att spela med Javascript, PHP, MySQL, SQL, PL / SQL, C #, Ruby ... Verkligen desto mer strukturerad språk du kan, desto lättare blir det att lära sig nya. En av de saker jag gillar att göra när jag är uttråkad och vill böja min nudel är att gå över till codegolf.stackexchange.com och försöka linda mitt huvud runt några av svaren (men inte esolangs, de är hemska!) .
@october: det är för att du inte vet det men det är ok. Detta är inlärningskurva ångest blandat med en känsla av en tidskram. Börja långsamt, börja smått, TA DIN TID du behöver inte förstå hela applikationen (även om det känns som du). Uppenbarligen är du ny på jobbet och språket, så du kommer att lära dig jobbet och producera samtidigt, bara inte i samma takt som de människor som har gjort det mycket - det är därför de får betalat mycket mer än du. Det finns också en illusion om att du tittar på "perfekt kod" - det gör du inte. GÅ LÅNGSAMT.
"Projektet som jag kommer att arbeta med är ganska gammalt tror jag kanske 5 år och jag förstår inte hur tankar är bindande för varandra, logiken verkar på vissa ställen mycket komplicerad, särskilt i jquery och javascript som jag inte har kommit i kontakt tills vet. " Låter som en typisk [boll av lera] (http://www.laputan.org/mud/). Låt dig inte skrämmas. Dina medarbetare är inte gudar (även om vissa misstag tror att de är det).
Titta bara på dem och ta dig inte för allvarligt. Det är allt man tror. Alla är nakna under byxorna, även din kod. Tee-he!
"Jag känner att resten av laget befinner sig i en helt annan liga ..." Låter som en fantastisk miljö för stöd. Låt dig inte skrämmas, be om deras råd.
Sju svar:
AndreiROM
2015-11-12 01:37:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den typen av ångest låter ganska ovanlig och möjligen ohälsosam.

Varför känner du dig så rädd? Har du inte skrivit ansökningar tidigare? Har du inte fått något beröm från dina instruktörer?

Du VET (antar jag) vad du gör. Ta det lugnt. Andas.

Skriv ner dina idéer och håll koll på dem. Om du är osäker på dig själv, be någon att granska din inställning. Var inte rädd för att säga "Jag vet inte hur man gör det, men jag kan undersöka det och ta reda på det".

Varje gång jag startade ett nytt jobb (5, räknar jag alla mina kooperationer) har jag varit "noob". Som den nya killen känner du inte till deras kodbas, deras projekt, arkitektur osv. Att dyka in i en 6000+ rad kodapplikationer och försöka räkna ut det från början är skrämmande. Jag tycker att det tar mig något i linje med 5 - 6 månader tills jag börjar känna mig bekväm i en ny position - att jag är tillräckligt bekant med projekten osv.

Ta det långsamt och gör det inte t klämma upp. Nyckeln är att kommunicera dina idéer och problem.


Redigera: Jag har bara jobbat i tre år - tog examen 2012. Kanske var jag bara lite arrogant, men jag tyckte att jag var ganska bra när jag började mitt första jobb. Pojke, hade jag fel. Jag fick snabbt reda på att jag hade mycket att lära mig och lade min näsa mot slipstenen. Jag blev inte panik och studerade bara de nya teknikerna jag utsattes för tills jag visste vad jag pratade om. Nu accepterar jag bara att jag alltid kommer att gå igenom ett "omg, wtf is this" ögonblick när jag tittar på ett nytt projekt och bara internaliserar den rädslan och dyker in.

Roligt hur skolan och den verkliga världen skiljer sig så mycket.
Jag tror att den största fördelen som skolan ger dig är att den a) ger dig en grund för att bygga dina färdigheter / kunskaper och b) lär dig hur du "erövrar det okända". Ingen skolgång kan förbereda dig för den verkliga världen 100% - du måste gå ut och uppleva det. Men jag skulle hellre göra det efter att ha fått en gedigen träning än helt oklart. Kooperationer är OVÄRDBARA i detta avseende.
En biostatistikinstruktör vände sig till min klass utan uppmaning mitt i ett exempel och sa till oss "Vi ger dig dessa riktigt väldigt fina ekvationer som kan lösas med en ansträngning. Tillbaka när jag började i mitt område, mitt första projekt gav de mig lite data och sa att jag skulle modellera det. Det var verkligen en mardröm. " Och sedan gick han tillbaka till att skriva. Resultatet, några år senare: han är skrämmande bra på vad han gör.
Det jag har hittat med högre utbildning är att det inte finns något sätt de kan ge dig allt, men vad de kan göra är att ge dig grunderna och lära dig hur du lär dig själv. Jag lärde mig aldrig några ramar i skolan utan gick och lärde mig: bootstrap, rails, codeigniter, jquery och angularjs på egen hand. Fortsätt alltid att lära dig!
@TStauff - det är vägen att gå, broder. Jag har haft tur på mitt senaste jobb. Jag arbetar med några äldre utvecklare som är mycket kunniga och vänliga och hjälpsamma. De har med glädje pekat på de mest användbara teknikerna som jag borde studera för det här jobbet, liksom att spendera tid på att förklara allt för mig. Vissa dagar känner jag inte ens att jag är "på jobbet", utan mer som att jag är tillbaka på college. Vid mitt gamla jobb lärde inte seniorutvecklaren mig ens ett år, och i de sällsynta tillfällen som han talade till mig kallade jag mig "FNG" - f *** ny kille. Stor skillnad.
+1 för, "Pojke, hade jag fel." Om du aldrig har upplevt det här skulle jag allvarligt oroa mig för om du lär dig mycket när du går. @AndreiROM Problemet är att mycket skolutbildning inte är så gedigen. Jag har tvingats * lära mig * mycket av vad jag tänkte på hur bra kod såg ut och att tänka om allt igen. Ett riktigt programmeringsjobb är fullt av brutala verkligheter som "grunden" som vissa skolor kommer att ge dig är fel ut.
adeady
2015-11-12 04:32:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Liksom andra som har svarat tidigare, kommer jag ihåg mitt första jobb och mitt uppdrag och kände mig vågigt över huvudet först. Koden gjorde komplicerade saker som jag inte hade utsatts för i skolan. Jag kastades också tidigt i min karriär i ett team av seniorutvecklare med mycket erfarenhet som ibland är skrämmande.

Gör dina läxor

Som andra har nämnt, blir det första att göra det bekant med teknikstacken genom att göra självstudier, läsa dokumentation och personliga projekt. En stor skillnad mellan college och arbete är att man på college skriver allt själv. Behöver du sortera en lista på college? Skriv en quicksort-algoritm. Behöver du sortera på jobbet? Hitta ett bibliotek eller inbyggd språkmetod för att göra jobbet. JavaScript-kodbaser på arbetsplatsen kommer att använda många små bibliotek tillsammans. Jag rekommenderar att du letar upp var och en och på hög nivå förstår vilken roll varje bibliotek placerar. Du behöver till exempel inte känna till alla JQuery-metoder för att förstå att $ (...) betyder att DOM förmodligen manipuleras på något sätt.

Söker support från ditt team

När du känner att du kan ställa intelligenta frågor, här är några förslag:

  • Be en lagkamrat för en designgranskning. Inget formellt, whiteboard och vågiga händer är bra här. Men beskriv för dem vad du tycker måste göras för att lösa en uppgift och lyssna efter deras insatser. Om du går i en dålig riktning ger det dem en chans att korrigera tidigt och ger dem en chans att mentorera dig. När du blir mer självsäker kan detta visa upp dina designkotletter.
  • Be en lagkamrat att granska kod. Om det inte finns någon formell granskningsprocess, be en lagkamrat att gå igenom din kod. Återigen, närma dig detta ur ett mentor / mentee perspektiv. De bör leta efter uppenbara fel och kantfall, men du bör också söka feedback om stil och bästa praxis. Detta kan vara en chans för dem att ge tips och tricks om handeln.
  • Be om att para ihop program med en lagkamrat. Detta kan få lite motstånd beroende på din arbetskultur och en juniorutvecklare som initierar detta kan göra detta besvärligt om senior inte är van att para ihop programmering. Tanken är att sitta bredvid senioren och lära sig bredvid dem. Detta hjälper dig att lära dig delarna av kodbasen på ett fokuserat sätt.
  • Vet att bedragarens syndrom är verkligt. . Ta ett djupt andetag. Detta är JavaScript. Fel händer, lär dig bara av dem.
Du kanske vill läsa min bok [Programmering utan ångest] (https://treetide.com/book/programming-without-anxiety) om att ge och ta kommentarer.Täcker också massor av stresskällor med mildringar, hoppas att det hjälper.
Resistance
2015-11-12 01:37:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Som ny programmerare på arbetsplatsen (startade i maj) tror jag att jag kan svara på detta. Jag hade samma rädsla när jag först började. Jag blev nervös när jag skickade in min kod för granskning och vanligtvis gissade jag mig själv.

Jag kom över detta genom att skriva personliga projekt hemma och bli säker på min kod själv. Jag trodde att jag inte visste så mycket (slå upp bedragarens syndrom) och det orsakade mig mycket stress. Men efter att ha levererat flera arbetsprojekt och fått några som sålts till kunder och tjänat företaget pengar började min rädsla försvinna.

Jag blir fortfarande nervös men inte i samma utsträckning eftersom jag vet att jag ger något värde. Gör ditt bästa för att hitta ett personligt projekt eller två att arbeta med och bygg upp din skicklighet och självförtroende. Ingen vet allt i kodning så lär dig hur man lär mig och växer min vän.

Lycka till.

Sidney
2015-11-12 03:46:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det låter som om du upplever allmän ångest på arbetsplatsen för att vara den nya killen och inte vara i nivå med (antar jag) erfarna kodare. Detta är ganska normalt och kan generaliseras till alla arbetsplatser. Så långt du inte är på samma nivå som dina mer äldre kollegor, för att koka ner det helt enkelt, så är du inte; problemet kommer när du inte känner igen och misslyckas med att göra något åt ​​det.

Först och främst, ta dig tid att granska de tekniker du inte känner till; medan det kan vara irriterande kommer det inte att skada att ta lite tid utan arbete för att göra det. SO kan vara ett bra ställe att svara på specifika frågor du har, och genom att svara på specifika frågor får du en mer allmän förståelse.

Det låter också som om du är rädd att ställa frågor till dina kollegor av rädsla för att betraktas som dumt. Om logiken är för svår att följa, var inte rädd för att fråga om den. Jag säger inte att du borde fråga om varje for-loop eller funktion, men det skulle vara bra att fråga om du inte är säker på hur något uppnås; dina kollegor kommer att ta reda på att du inte vet något på ett eller annat sätt (och föredrar att du blir ombedd direkt istället för att behöva felsöka ett fel som du oavsiktligt har infört)

ChrisW
2015-11-12 09:17:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Och ja jag är rädd att koden som jag skriver den inte kommer att vara tillräckligt bra

Det kommer definitivt, säkert, inte att vara tillräckligt bra .

Det kommer inte att vara tillräckligt bra förrän:

  1. Efter har du avslutat att skriva det
  2. När du har granskat det
  3. Efter att du har testat det
  4. Efter att någon annan har granskat det
  5. Efter att någon annan har testat det

Förvänta dig inte att koden fungerar, dvs att den körs innan du är klar.

Lär dig ändå hur du testar den ofta så att du kan utveckla den stegvis .

Jag letar efter en del av din erfarenhet och hur du har kommit över detta

Det hjälper dig att veta vilka acceptanskriterier som är.

I mitt första jobb hade de fullständiga automatiserade systemtester för programvaran. Mina ändringar var tvungna att klara regressionstest och klara nya tester (som skrevs av någon annan) som testade att jag hade fixat vad som helst fel eller implementerat vilken ny funktion jag skulle.

I ett senare jobb som teamledare visste jag att jag hade stora fördelar gentemot nyanställda (mer erfarenhet i allmänhet och mer erfarenhet av "denna" / "vår" programvara) och förväntade mig inte att de skulle vara mina lika. Jag ville att de skulle lära sig att arbeta bra, t.ex. att avsluta och testa deras ändringar innan de skickas in; och att lära sig rätt balans mellan att läsa koden för att räkna ut det själva, kontra att ställa frågor om koden och om kraven och om processen.

Efter sex månader eller ett år (efter anställning och att bli mentorerad på begäran) skulle de bästa bland de nyanställda vara relativt oberoende (dvs. inte mer beroende av sina lagkamrater än de andra mer seniorprogrammerarna).

Och ja jag är rädd att koden som jag skriver den inte kommer att vara tillräckligt bra, projektet som jag kommer att arbeta med är ganska gammalt tror jag kanske 5 år och jag kan inte få hur tänker är bindande för varandra, logiken verkar på vissa ställen mycket komplicerad, särskilt i jquery och javascript som jag inte har kommit i kontakt förrän vet.

Om du har tur, någon (t.ex. vem som helst skrev det) är tillgängligt och kan berätta hur du ska implementera det du ska, dvs. gå igenom källan med dig och berätta (muntligt) vad du behöver ändra och var. Det kan spara mycket tid.

javascript kan vara konstigt och underbart. En kollega / mentor vid ett tidigare jobb rekommenderade att jag läste JavaScript: The Good Parts eftersom de använde och förväntade sig dessa tekniker i sin kodbas.

Jag kan inte andas som den killen skriver kod

Det tog honom förmodligen ett tag (att skriva den och lära sig att skriva den). För att komma ikapp måste du börja.

Om du arbetar heltid som är ungefär 2000 timmar / år, så ...

Hur man övervinner ångest när skriva kod

Några berömda råd från 1975 var, "bygg ett system att kasta bort, för även den bästa planeringen är inte så allvetande att få rätt första gången ".

Sedan," kasta en bort "menade" skriv ett helt system, kasta det, skriv ett annat ".

Det moderna sättet är att" refaktorera "vilket betyder "skriv ett helt system och ändra / utveckla det sedan för att göra det bättre".

Ett annat ordspråk (det här är mycket mindre känt, jag läste det i Systemantics) är " Ett komplext system som fungerar visar sig alltid ha utvecklats från ett enkelt system som fungerar. Ett komplext system som är designat från grunden fungerar aldrig och kan inte lappas upp för att få det att fungera. Du måste börja om från början med ett fungerande enkelt system. "

Det är som, tänk dig att din programvara är en människa: hur skriver du en fullvärdig vuxen människa? Hur börjar du ens? Ett svar är att du börjar med att skriva en baby.

Kilisi
2015-11-12 03:44:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Detta är ganska normalt, du kan känna dig lite förlorad och utklassad ett tag. Men var bara realistisk och pragmatisk om saker och låt inte någonting komma till dig.

De andra där ser ut som supermän eftersom de känner den koden inifrån och ut, men det gör du också om du hänger där för en några månader. Kasta dessa supermän i djupänden någon annanstans så är du nästan samma som dem. Det handlar bara om erfarenhet, och det förstår du inte om du inte tar dig tid och fokus.

När du väl har lagt dig in i ditt arbete kommer du att börja producera och få självförtroende och allt därifrån. / p>

LexieLou
2015-11-16 06:14:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Din kod kommer att vara lika bra som de krav du får. Om du har några frågor om företagets krav, eskalera dem. Se till att du granskar ditt arbete för att säkerställa att din produkt uppfyller de krav som anges. Dokumentera ditt arbete så om det finns en break-fix vid ett senare tillfälle kommer någon att förstå vad du gjorde.

Den bästa kodaren jag arbetade med på mitt senaste projekt var en co-op-student. Han lyssnade verkligen på mina smärtpunkter och blev en bra produkt. Jag känner för kodare eftersom de ofta inte helt förstår affärsbehovet, och affärer handlar inte alltid bra om hur de förklarar saker. Tack och lov för testmiljöerna innan saker går till Prod.

Detta svar tar inte upp något som andra inte redan gör.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...