Fråga:
Programutbildning för skeptiska operatörer
Acroneos
2015-08-07 14:07:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har ansvaret för att utbilda cirka 200 operatörer av en produktionsanläggning för en ny programvara. Denna programvara kommer att vara ett viktigt verktyg för dessa operatörer eftersom de i princip måste bekräfta varje produktionssteg de gör. Dessutom fungerar den fundamentalt annorlunda än den programvara som de hittills använt för detta ändamål (SAP) och den kan inte översättas helt från engelska till tyska, vilket innebär att operatörer måste lära sig några få engelska ordförråd för att förstå vad några knappar den nya programvaran gör.

Under mina första träningspass har många operatörer strängt varit emot den nya programvaran. Många av dem sa, de kan inte förstå engelska och sa också att de inte har kapacitet att lära sig den nya programvaran och vill hålla fast vid den gamla (tyvärr kan företaget inte göra det).

Hur kan jag "sälja" dem den programvaran på ett sätt som de är mer villiga att anpassa sig till den och lära sig de få ordförråd? Hur kan jag presentera programvaran för dem så att de inte lämnar mötesrummet olyckliga och är villiga att lära sig den nya programvaran?

Du har inte "sålt" det här - är den här programvaran faktiskt bättre för dem? Det verkar kontraproduktivt att utbilda arbetstagare att lära sig ett nytt språk för att använda programvaran snarare än att översätta programvaran - programvara ska vara den mer flexibla. Jag skulle också vara olycklig om min arbetsgivare sa till mig att jag behövde lära mig ett främmande språk för att använda programvara som är viktigt för mitt jobb och jag var tvungen att använda den för att bekräfta varje steg jag gjorde. Det låter som om du försöker hitta ett "trevligt" sätt att berätta för operatörer att programvaran redan har valts och att de inte har något annat val än att anpassa sig till den eller förlora sitt jobb.
Uppenbarligen är beslutet redan gjort och de kan inte göra något emot det. De blir inte nöjda, oavsett vad du säger till dem. Men du kan göra det så enkelt som möjligt för dem. Jag rekommenderar att du utformar ett fuskark där de viktigaste kommandona och ordförråden finns. De borde fästa det nära sina terminaler.
@Johnny, dessa problem kan uppstå även om det inte fanns något språkbarriär i systemet. Det finns många bra skäl för att byta programvara och tyvärr kommer det aldrig att verka som en "bra affär" för operatörerna om det inte faktiskt gör deras arbetare enklare eller bättre på något konkret sätt de kan observera.
Det är sant, men att lägga till en språkbarriär ovanpå den nya programvaran verkar som om företaget inte riktigt värdesätter de operatörer som måste använda programvaran dagligen, vilket gör det ännu svårare att "sälja" programvaran och får det att se ut som företaget sätter deras intressen över de anställda och gör adoption om programvaran är mycket svårare än den behöver vara. Det verkar som att "språk" borde vara högst upp i listan över krav på ny programvara.
Jag vet inte om Tyskland, men det kan finnas ytterligare juridiska aspekter på språkproblemet. Var jag kommer från (Frankrike) är det obligatoriskt att översätta allt. Några av våra interna programvaror översätts inte helt, men användarna klagade inte på det. Men om de gjorde det, skulle mitt företag lagligen tvingas översätta dem alla.
Jag håller med om att programvara som används av ~ 200 personer bör, om det är möjligt, anpassas till sitt modersmål. Tänk dock på att detta är en del av ett ERP-system. Leverantörer av dessa upprörande dyra system är legendariska för fruktansvärda, förvirrande och oflexibla användargränssnitt (oavsett språk). Jag kan bara föreställa mig hur krypterad hjärnan hos dessa användare är efter att ha använt SAP. Det är väldigt viktigt att prata om språkklagomålet är riktigt eller bara citerar en svag ursäkt (dvs. knapparna "OK" och "Avbryt" på engelska snarare än tyska).
Ahh. den gamla gamla SAP bete och switch. Köp för att lösa alla problem och löser inga.
@Acroneos, Nyfiken att se hur det gick med lanseringen av den nya programvaran efter 2,5 år.Kan du ge en uppföljning?
@Angelo Skepsisen kvarstår fram till i dag.Lösningen var enkla instruktioner vad man skulle klicka på, utan att ens försöka förklara dem varför (de är varken intresserade av det eller kommer någonsin att förstå det) - eftersom förklaringarna helt enkelt förvirrar dem mer.Enkla vägledningar som "när man ska klicka på vad" visade sig fungera bättre, tyvärr.
Två svar:
Angelo
2015-08-07 15:23:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Förändring är en svår sak för organisationer att gå igenom och det är verkligen svårt för alla i organisationen att förändras samtidigt. Den goda nyheten är att scenarier som dina har studerats i stor utsträckning.

Du vill läsa om " teknikens livscykel" (och relaterade begrepp) och hur du använder dem idéer i en praktisk miljö. Detta användes ursprungligen för spridning av teknik för gårdar, men det gäller mycket väl för organisationer som släpper ut nya verktyg till sin personal.

För att koka ner det till ett nötskal finns det tre faser till en sådan rulla ut:

  • Odla "innovatörer" i din användargrupp. Hitta ett litet antal användare som är villiga att anamma det nya systemet och som är väl ansedda av andra i organisationen. Dessa "alfa-användare" är villiga att testa nya saker och är angelägna om att ge feedback till dig samt evangelisera det nya systemet till "early adopters". Du kan förfina ditt utbildningsmaterial genom att först använda det med innovatörerna och de tidiga personerna. Denna grupp människor har vanligtvis varit mentorer för andra i organisationen och kommer därför att känna till de andras begränsningar. Dessa personer kommer att berätta om du behöver göra ändringar (till exempel om språkfrågan är ett allvarligt problem eller bara ett stråman-argument).

  • Därefter kan starta storskalig utbildning för "majoritets" användare. Kanske till och med direkt anlita hjälp från dem som blev kraftanvändare, ge pragmatisk utbildning som tar itu med de bekymmer du lärde dig om under din interaktion med innovatörer och tidiga personer. Majoritetsanvändarna kommer att ha sett att tidiga användare kan hantera systemet och kommer att få förtroende för att de också kan få det att fungera.

  • Slutligen har du alltid det som i litteraturen kallas "efterblivande". Det här är människor som är mycket motståndskraftiga mot förändringar. Det vanliga rådet för dessa människor sträcker sig från att ge individuell uppmärksamhet till att använda press från ledningen. Den goda nyheten är att om du har varit försiktig med din utrullning kommer det inte att finnas för många eftersläpningar.

Naturligtvis tar allt detta tid och planering . Men om dina användare räknas i hundratals är det värt.

Om du inte tror på teorin om teknikens adopteringscykel, är begreppet att testa din utbildning på en liten grupp människor FIRST värdefullt.

Jag bör tillägga att "innovatör , early-adopter, major, laggard "är bara bekväma namn på roller som olika människor tar i denna process. De är inte etiketter som gäller för arbetarna personligen. Det är viktigt att göra den subtila skillnaden om du någonsin kommunicerar detta till organisationen.

Bra svar. :)
HLGEM
2015-08-10 22:35:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag skulle säga att först måste du lösa översättningsproblemet. Att förvänta sig att människor ska lära sig ett nytt språk för att använda programvara är verkligen oacceptabelt. Jag inser att ditt företag dumt har fattat beslutet att gå vidare, så du måste tillhandahålla utbildningsmaterial och material som ska användas på affärsgolvet för att hjälpa människor att översätta. Kan du till exempel göra skärmdumpar av skärmarna med engelska och sedan göra en version av skärmdumpen med den tyska översättningen som visas precis under den på en sida? Detta kan sedan läggas upp nära den plats där programvaran används, så att människor kan titta på den när de blir trötta eller är nya för att använda programvaran.

Därefter måste du vara trubbig med dem , det finns ingen möjlighet att behålla det nuvarande systemet. Låt dem förstå vad som driver förändringen och hur den förändringen kommer att vara bra för företaget. Om det finns saker som programvaran kommer att göra som det gamla systemet inte skulle göra och det är saker som människorna på golvet är intresserade av, se till att markera dessa områden i utbildningen. Tyvärr misstänker jag att de verkliga fördelarna med denna programvara bara finns på ledningsnivå och att det verkligen kommer att göra deras jobb svårare. (Jag säger det eftersom jag nästan aldrig har sett en programvaruändring som gjorde det enklare för användarna av programvaran.)

Påminn dem ofta om att när de vänjer sig vid det nya gränssnittet blir det betydligt enklare . Ge dem sedan massor av övningar. Ge dem verkliga världsproblem och uppmuntra dem att prata om de edge-fall de stöter på när de utför sitt arbete och visa dem vad som gör med systemet när de mindre frekventa saker händer. Återigen är ett fuskark här till hjälp.

När det gäller utbildningen måste du stoppa klagomålen när de börjar. Säg något i stil med "Jag är ledsen att du känner så, men beslutet kommer inte att förändras och du måste lära dig att använda den här programvaran. Så kan vi komma tillbaka till vad du är här för att lära dig." Om någon fortsätter att vara störande efter det efter att du upprepade gånger har bett dem att komma tillbaka till det aktuella ämnet, ta en paus, gå och få sin handledare och be honom att räta ut killen. Du har inte råd att låta de som är mest motståndskraftiga mot förändringen hindra de andra från att lära sig vad de behöver veta.

Det verkar som om du redan har gett utbildningen till en del människor. Få några av de mer samarbetsvilliga tillsammans till ett möte om möjligt och be dem att ärligt berätta vad de tyckte var förvirrande om utbildningen och vilka andra saker de önskade hade täckts. En del av problemet med många av dessa utbildningsklasser är att de inte är utformade för att möta användarnas behov. Beroende på vad de säger kan du behöva omstrukturera utbildningen för att göra den mer effektiv. Om så är fallet, gör det och presentera sedan den omstrukturerade informationen för de personer du ursprungligen utbildade.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...