Fråga:
Be mig underteckna ett dokument för att nämna ny arbetsgivare om du lämnar företaget
NEO
2018-07-12 01:07:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har ett jobbbjudande och de skickade mig några dokument för att underteckna. Det finns inget konkurrensavtal men i uppsägningsbevisbilagan (att jag intygar att jag har returnerat alla saker osv.) Finns det en rad som ber mig att specificera vem jag kommer att arbeta med när jag lämnar företaget tillsammans med tjänsten.

Är detta vanligt? Jag känner mig inte bekväm i detta och kan jag inte nämna detta när jag bestämmer mig för att lämna detta företag eller om jag gör det kommer jag att bli stämd? Hur kan jag ordentligt berätta för dem att jag inte är bekväm med detta i så fall? (Kalifornienbaserat företag om det betyder något. Och det är inte en papperskopia, dess mjuka kopia och jag kan inte slå något)

Inte säker på om detta kvalificerar som ett fullständigt svar, för jag tycker verkligen att du bör rådfråga en anställningsadvokat.Men du kan bara köra för Uber / Lyft bara en dag efter att du har åkt.På det här sättet, om du arbetar för ett annat företag efter det, behöver du inte berätta för dem om det företaget.
Fyra svar:
Peter M
2018-07-12 01:27:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Redigera (efter att ha fått veta att det var en mjuk kopia)

Om det inte finns någon papperskopia att slå igenom är allt du kan göra att berätta för HR etc att medan du vill arbeta för företaget, håller inte med den klausulen och begär att den tas bort.

Deras svar på den förfrågan kommer att driva ditt nästa steg.

Observera att när du väl har undertecknat blir dessa förhållanden faktiskt i sten och är nästan omöjliga att ta bort.


Jag skulle ta dokumentet, korsa den klausulen, initiala korsningen, ta en kopia av alla dokument och sedan returnera dem till HR (eller vem som helst) och notera att du har gjort den ändringen.

Då blir det deras problem att trycka på dig om de vill att du ska underteckna. Endast vid den tidpunkten måste du bestämma vad du vill göra. Mer troligt är att de antingen kommer att ignorera det eller glömma att det till och med finns - så när du lämnar kan du bara dra upp din kopia av dokumentet och "titta på det här!"

Men IMHO finns det ingen anledning för dem att veta vart du går. (Hej, jag tänkte inte arbeta med någon .. Jag tar 6 månaders ledighet för att resa!)

FWIW-icke-tävlar är i alla fall ganska omöjliga att genomföra i Kalifornien.

gnasher729
2018-07-12 12:00:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är mycket ovanligt och mycket missriktat. Det är förmodligen i kontraktet eftersom någon tyckte att det var en bra idé utan att överväga vad kandidaten skulle tro. De har förmodligen ingen aning om vad de skulle göra med den informationen.

Så jag skulle säga att jag inte kan se någon legitim anledning till varför de vill ha den informationen och be om att den ska tas bort.

bharal
2018-07-12 17:51:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hm, jag föreslår att du bara berättar för dem vart du går vidare. Du befinner dig i Kalifornien, och icke-konkurrerande verkar uppenbarligen sällan på grund av statliga lagar. Men som Dan vänligen påpekar i kommentarerna du har ingen konkurrens så varför pratar jag om en?

Mer till punkten, vart du går nästa är knappast en hemlighet i världsklass. Det kommer att visas på ditt länk, på ditt CV, alla på google kommer att kunna träna det genom att kontrollera vart du går varje dag med din telefon ... jäkla, ett företag kan bara hyra en utredare för att följa dig till jobbet efter dig lämna.

Jag har ingen aning om varför du skulle vilja skingra från ditt företag vart du går nästa gång, men jag vet inte heller varför ett företag vill ha detta på rekord. Man antar att du bara inte kan fylla i den för tillfället, eller skriva vad du vill, om detta verkligen stör dig. Ingen kan tvinga dig att berätta sanningen utanför en domstol, och jag kan inte se hur ett företag kan göra anspråk på förlust genom att bli felinformerad eller inte veta var en anställd arbetar nästa

Den andra meningen i frågan säger delvis "* det finns inget konkurrensavtal *"
@Dan åh man vad en felaktig läsning från min sida.Jag redigerar för att förstå det, tack för att du påpekade.
"Ingen kan tvinga dig att berätta sanningen utanför en domstol ..." Om du självklart inte undertecknade ett kontrakt som säger att du kommer att säga sanningen, i vilket fall du befinner dig i en domstoltvingas ge företaget den lättnad som kontraktet anger och eventuellt ekonomiska skador.
Att gå till domstol är dyrt även om du vinner.Underteckna aldrig någonting om du inte vill hålla fast vid det du skrev under.
@Blrfl Även inom en domstol kan ingen tvinga dig att säga sanningen.Det kan finnas påföljder för att inte göra det, men ingen kan tvinga dig.
@PeterM Det är sant, men påföljderna finns för att inte följa ett oattraktivt alternativ.Om jag beordras att gottgöra avtalet, skulle jag inte gå i fängelse på en föraktavgift för något så trivialt som detta.
@Blrfl Påföljderna gäller endast om du blir fastklämd: D
Med alla olagliga anti-poaching-avtal som företag har haft med varandra.Det är en dålig idé att berätta för din tidigare arbetsgivare vad som helst.Och ja, de kunde ta reda på det, men bättre får de reda på när du redan är väl bosatt i ditt nya jobb ett tag.När det gäller LinkedIn behöver den inte heller uppdateras direkt.
lambshaanxy
2018-08-05 05:16:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är inte vanligt och det kan inte verkställas. . Du kan helt enkelt ange att du slutar, din sista dag är X och ditt nästa jobb är obeslutet. Om du "beslutar" en dag efter din sista fredag ​​att du börjar arbeta på ett annat företag på måndag, är det inte längre deras problem. (Ja, jag antar att det finns en hypotetisk värld där de kan stämma dig och ta reda på att du har tecknat ett anställningsavtal med någon annan innan de lämnar, men det låter mycket osannolikt, eftersom de inte skulle ha något att vinna.)

När det gäller varför företag frågar (och många kommer, även om få skulle försöka baka det i anställningsavtalet), har många särskilda riktlinjer för vissa konkurrenter. Till exempel har jag arbetat för en vars officiella policy var att alla som gick med i deras största konkurrent var att få sin tillgång avslutad och placeras i trädgårdsarbete lämna det ögonblick de meddelade sin avgång.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 4.0-licensen som det distribueras under.
Loading...