Fråga:
Är det OK att lämna mycket kortvarig anställning utanför mitt CV?
ZCode
2013-02-28 04:16:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Av olika skäl arbetade jag bara för ett företag i några veckor. Är det OK om jag bara inte lägger det på mitt CV och låtsas att denna anställning aldrig funnits?

Det finns verkligen inte mycket att prata om för en sådan kortvarig anställning, och jag vill inte heller svara på varför jag lämnade företaget på bara några veckor. (Det är inte mitt fel. Jag skulle ha älskat att stanna. Men det spelar ingen roll längre, jag vill helt enkelt inte ta upp det)

Jag är inte säker på om den framtida arbetsgivaren kommer att få reda på det att jag döljer den här upplevelsen. Vår bransch är ganska liten och jag lägger den dumt på min LinkedIn-profil (jag stänger naturligtvis av min LinkedIn nu och sökmotorns cache är borta). Vissa headhunters visste också att jag var där.

Om min framtida arbetsgivare fick reda på att jag inte lade den upplevelsen på mitt CV, kommer de att bli förbannade för att gömma sig?

Om jag listade alla jobb / kontrakt / konsulttjänster jag någonsin hade på mitt CV skulle det vara 30 sidor långt. Det är helt rimligt att släppa saker.
Och om du * inte * lägger något på ditt CV hur i hela världen tror du att en potentiell framtida arbetsgivare kommer att hitta det? Såvida du inte ansöker om en regeringsställning som behandlar högklassificerat material kommer ingen arbetsgivare att spränga massor av pengar för att anställa utredare för att försöka få fram smuts som du kan dölja. Den mest "utredningen" som görs är en webbsökning av någon i HR som förmodligen jakar i telefon med sin vän samtidigt. De * kan * hitta arresteringar och övertygelser - men ett utelämnat jobb? NYHETSFLASH! Ingen! Bryr sig!
@Keltari: Hur många dessa befattningar hade du?Även i den akademiska världen, där människor listar allt, har jag aldrig sett 30 sidor.Det kan dock vara så att du hade många jobb och OP bara ett fåtal och sedan kunde allting vara annorlunda mellan er båda.
Tolv svar:
Joe Strazzere
2013-02-28 04:25:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Är det OK att lämna mycket kortvarig anställning utanför mitt CV?

Du kan välja att lämna allt du gillar från ditt CV.

Var bara beredd i händelse av att denna potentiella arbetsgivare får reda på det saknade jobbet (vi har våra sätt!).

Först kan de besluta att inte anställa dig för att de känner att du ljuger. Eller så kan de utmana dig på den saknade positionen och be om en förklaring. Då kan du behöva "svara varför jag lämnade företaget på bara några veckor", även om du hellre inte vill. Och du skulle också behöva svara på varför du lämnade det från ditt CV.

Om min framtida arbetsgivare upptäckte att jag inte lade den upplevelsen på mitt CV, blir de arg för att gömma sig?

De kan se ditt val att lämna hål i ditt CV ogynnsamt och du kan överlämnas. Det är din chans att ta, men inte en jag skulle rekommendera.

Så ska du bara lämna det från ditt CV? Visst, gå för det. Var bara villig att acceptera alla konsekvenser om du skulle få reda på det.

Hej Joe. Tack för ditt svar. Visst förstår jag att det är mitt spel att ta, men jag söker bara en rekommendation - skulle du rekommendera att lämna det från mitt CV?
Du måste redogöra för * något * i båda fallen, antingen den korta anställningsperioden eller "klyftan" i ditt CV. De flesta arbetsgivare kommer också att märka detta. Om du hade en bra anledning att lämna kommer ett bra företag att förstå. Jag avslutade en gång ett jobb för att min chef var oetisk, och det skadade mig inte alls i intervjuer - de frågade och jag förklarade. Om du fick sparken för sak är du inte skyldig att berätta för dem, men undvik att vara oärlig! Ett CV är helt enkelt ett försäljningsverktyg du använder för att få en intervju.
Ditt CV ska visa relevant erfarenhet relaterad till den position du söker. Om den kortvariga anställningen inte är relevant för att du får jobbet finns det ingen anledning att lägga det på CV. Och det är ingen lögn. Om de frågar om du arbetat någonstans under tidsgapet och du säger nej, skulle det vara en lögn. Att inte lägga ett jobb på ditt CV som du tycker inte har någon betydelse för att få den position du söker bör faktiskt uppmuntras, eftersom det inte är intressant för intervjuaren, det bör inte tolkas som en lögn eftersom det inte är det.
Beroende på klyftans längd kunde det också förklaras med "Det var så kort tid att jag inte kände att det var värt att nämna", om de skulle fråga dig.
Det här svaret skulle vara mycket tydligare om det skrevs direkt i stället för halvsarkastisk stil. Det är aldrig användbart att säga "Gör saken och det har också konsekvenser", särskilt utan att väga alternativen. Även det enkla begreppet * utrymme * på ett CV är värdefullt så jag skulle inte vilja slösa bort 10% av sidan på ett jobb som jag inte tycker är relevant.
maple_shaft
2013-02-28 08:19:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om någon var tillräckligt intresserad av dig för att utföra en bakgrundskontroll och ta reda på att du har arbetserfarenhet som inte finns med i ditt CV, kommer de också att vara intresserade nog att åtminstone fråga dig om det (förutsatt att de ens bryr sig).

Om du blir ombedd, säg bara att du försökte ta bort röran från ditt CV så att du kan fokusera på alla dina fantastiska upplevelser tidigare. Ett CV behöver inte lista alla detaljer i din anställningshistorik. Jag håller ett antal mindre kontraktsjobb från mitt CV bara för att jag inte vill att det ska fånga uppmärksamhet från arbetserfarenhet som verkligen betyder.

Ärlighet är den bästa policyn och om det inte är tillräckligt för en arbetsgivare sedan skruva dem, de är alltför kräsen ändå. Förutsatt att du arbetar i ett brinnande hett fält som IT som jag är, kunde jag säkra fyra olika intervjuer i morgon om jag var så benägen. Det är en säljarmarknad (om du är skicklig) inom IT-området nu så det finns ingen anledning att oroa dig för ett företag som inte riktigt vill ha någon så illa eller bara letar efter någon som är rädd för att de kan noga kontrollera.

Vi intervjuare planerar och planerar inte en huvudplan bakom sökandens rygg. Vi tänker alla olika och letar efter olika saker och personligheter. Vi har alla olika fördomar också. Något som detta skulle vara helt obetydligt för mig själv personligen.

Dessutom har jag ofta uppmanats att hoppa över arbetslivserfarenhet inom orelaterade områden.
bethlakshmi
2013-12-27 00:17:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag tror att en hel del av frågan kommer ner på "varför". Ett CV är inte en personalfil, det finns inget rätt eller fel om vad man ska inkludera - målet är att visa sig själv i ett bra ljus och visa en sammanfattning av din karriär som ger en potentiell arbetsgivare en god känsla för vad du har gjort tidigare och vad du kan. Det är inte som ett transkript eller en kreditkontroll där fullständighet är viktig.

Men - det finns en skillnad mellan att lämna irrelevant information från ditt CV och att medvetet dölja information som sätter dig i ett mycket dåligt ljus. Så mycket av frågan kommer till det specifika fallet.

Fortsätt och lämna den ifall - denna del av din jobbhistorik är irrelevant för ditt nästa jobb. Om du till exempel slutar med ingenjör för att flytta och slutade arbeta som servitör i några veckor för att få slut på mötena - är det osannolikt att ditt nästa ingenjörsjobb kommer att bry sig om din tid som servitör eller hur lite tid du har arbetat där . Det är ett ganska extremt exempel, men det gör poängen.

Du kan inte riktigt undvika det om - du måste förklara en dålig punkt i din jobbhistorik. Om det här jobbet är relevant för din karriär och du hade en svår upplevelse som slutade med att du lämnade jobbet - måste du hitta ett sätt att ta itu med det. Att lämna det från ditt CV kommer verkligen inte att hjälpa. Det är verkligen möjligt att du har tur och det finns ett företag där ute som inte frågar. Men i IT-världen är det en mycket användbar skicklighet, så när jag ser att en kandidat har ett gap på veckor eller månader, frågar jag om det. Vid den tidpunkten behöver du verkligen ett svar - säkert "Jag lade det inte på mitt CV, för jag var inte tillräckligt länge för att känna att jag lärde mig eller bidrog mycket" är ett bra svar, men en anställningschef kommer fortfarande att vara undrar varför du lämnade och kommer förmodligen att fråga direkt. Du behöver ett slags svar och att ljuga är INTE en bra idé här.

Tiden läker - när klyftan är ganska ny är den mer direkt relevant. Om 10 år framöver kommer ingen sannolikt att bry sig om du har haft en månadslucka i din karriärhistoria om du har haft 10 fantastiska års arbetshistoria sedan dess. Lämna det som irrelevant vid den tidpunkten och räkna ut att ingen kommer att fråga eller bry sig.

Den främsta anledningen till att jag skrev ut är att det stora problemet verkligen är den plötsliga utflykten från ett jobb. Jag inser att du förmodligen inte vill prata om det, men du kommer att behöva vara beredd på något som kan visa att du lärde dig av upplevelsen och är beredd att gå framåt på ett positivt sätt. Om du kan göra det behöver du inte oroa dig för att lämna det från ditt CV.

jmac
2013-02-28 08:18:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ansvarsfriskrivning: Mitt antagande är att detta inte är ett jobb på hög nivå där en bakgrundskontroll kommer att genomföras när du skickar in ditt CV. Om så är fallet ska du bortse från nedanstående förslag eftersom det inte kommer att gälla för ditt fall. Mitt antagande är att det finns en stor pool av sökande och att du vill maximera chanserna att komma till kortlistan / intervjufasen.

Om du lämnar den på .. .

Varje enskild arbetsgivare frågar dig, "Varför arbetade du bara där i X veckor?"

Utan misslyckande.

Vissa arbetsgivare kan helt enkelt kasta ditt CV i papperskorgen på grund av en sådan kortvarig anställning (speciellt om det inte finns någon förklaring i CV).

Om du lämnar det ... ...

Vissa arbetsgivare frågar dig, "Varför finns det ett gap på X veckor i ditt CV?"

De kanske vet att du var anställd (på grund av LinkedIn eller headhunters) eller kanske inte . Oavsett måste du ge ett svar för att förklara klyftan.

Förslag

Om du hade ett jobb direkt efter dessa X veckor och ett jobb omedelbart före dem, ange sedan inte datum på ditt CV (du kan bara lista månader, eftersom du inte har något mellanrum på det sättet):

  • Augusti 2004-september 2005: Företag X
  • September 2005-september 2005: Företag Y
  • Oktober 2005-nu: Företag Z

Du kan helt klart utelämna "företag Y" -delen utan att höja några ögonbryn.

Om du inte gjorde det, och klyftan kommer att dyka upp oavsett, föreslår jag att du lämnar den från CV. Förbered dig på att få det frågat i intervjuer. Du kan svara på det på många sätt.

  • Sanning: "Jag lämnade företag X av anledning Y"
  • Förskönad: "Jag var vid en punkt där jag inte var säker på var Jag ville gå med min karriär "
  • Sanning:" Jag tillbringade X veckor på ett sidoprojekt / personligt företag / att ta hand om en sjuk familjemedlem etc. "

Vilket du väljer beror på din känsla för etik, hur dåligt anledningen till att du lämnar jobbet X var, vad du gjorde före och efteråt osv.

Om du har en bra anledning (jag gick med i företaget X omedelbart innan de stämdes av Google för patentintrång) är sanningsenligt bra. Ingen skada, ingen foul, vad kan du göra om företaget går i konkurs eller står inför överhängande undergång helt utan anknytning till din anställning? Om anledningen inte är så bra (du blev avskedad, du slutade i en huff, du fick ett bättre erbjudande och hoppade omedelbart fartyget), kommer din etik att avgöra hur oärligt ett svar att ge (bara tvetydigt eller rent av osant).

Jag är förlorad för ord hur mycket människor rabatterar sig i jobbsökningen. När har det ansetts som en allvarlig karriärsår att ha ett enda jobb som bara inte fungerade? Du blir inte någon förstörd person, en orörbar, som alla undviker för att du hade en dålig upplevelse. Och på den anteckningen skulle jag gå ut ur en intervju om någon ifrågasatte en 2-veckors sysselsättningsklyfta på mitt CV. Det är stötande och förringande att acceptera att bedömas på något så obetydligt och i slutändan meningslöst för jobbet.
Ändå blir du ett enkelt mål för filter som är utformade för att minska den sökande poolen till ett rimligt antal. Det är bara den (sorgliga) verkligheten. Om ditt jobb är att minska antalet sökande från 100 till 30, och ditt jobb är att motivera de återstående 30 till din chef, lämnar du i killen med ett 2-veckorsjobb på hans CV? Visst, om han har 20 års erfarenhet av företag A, två veckor med B och 10 år med C, är han en expert inom sitt område och den bästa sökanden är det ingen sak. För oss bara dödliga är att komma till intervjun den viktiga delen.
Jag känner inte till några automatiska filter som kan göra en bakgrundskontroll nödvändig för att identifiera anställning som saknas i ett CV. Visst kan de hitta en anställningsklyfta, men i två veckor ??? Det är förmodligen bara en mellanjobbssemester och är inte värd upphöjda ögonbryn. Sysselsättningsgap bör inte ifrågasättas förrän de är minst över en månad.
Jag är med dig, @maple_shaft. Du vet varför denna kvantitativa utvärdering av arbetshistoriken? Eftersom rekryterare helt enkelt är lediga, lat och fantasilösa för att använda instinkt för att bestämma kvalitet. Kvantitativ heuristik inom profilering av skicklig kadrer är den mest vulgära screeningmetoden.
Två veckor är förmodligen för korta för att fånga, men "några veckor" som ZCode sa är lite vagt. Beroende på längd, timing och CV-formatering kan det vara osynligt eller synligt för arbetsgivare, och även om de inte kan "automatiskt" filtrera efter det, kan någon som läser CV ta upp det. Det beror också på gapet före och efter det jobbet också. Det finns många potentiella sätt att "några veckor" faktiskt kan vara mer märkbara för rekryterare som är "lediga, lat och fantasilösa".
JB King
2013-02-28 04:51:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hur relevant skulle den erfarenheten vara för de jobb du söker? Om upplevelsen inte är så relevant kan det vara bättre att lämna den helt uppenbart. På baksidan kan du dock ha ett besvärligt ögonblick i en intervju om du vill använda det arbetet som ett exempel på en svår arbetssituation eller konflikt eller andra situationer som kan ha hänt där som inte hände i andra upplevelser du ' d vill lista. Detta är något annat att tänka på här.

Monica Cellio
2013-12-25 23:03:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Syftet med ett CV är att lyfta fram information om dig. Människor som inkluderar alla sina jobb (även om det kanske inte finns något användbart där) gör det för att markera kontinuitet , frånvaron av luckor. Men det betyder inte att du behöver inkludera allt hela tiden. Tänk också på att ofta människor (särskilt äldre kandidater som är oroliga för åldersdiskriminering) tappar de äldsta positionerna. Om det inte är en lögn att utelämna ditt första jobb från college, är det inte heller ett tre veckors misstag.

Syftet med en ansökan är å andra sidan för att tillhandahålla all information de behöver, vilket inkluderar den korta spelningen. Du måste ge den informationen till dem innan de upptäcker den i en bakgrundskontroll och du förlorar trovärdighet (och många företag gör bakgrundskontroller idag eller åtminstone kommer att verifiera nyanställning). Du måste vara helt sanningsenlig i din ansökan.

Så hur hanterar du det här? Skriv ditt CV för att sälja dig själv. Om du kommer så långt som en personlig intervju kommer det nästan säkert att finnas en konversation med en HR-person som kommer att gå igenom fördelar, timing och annan logistik. Du kan säga den personen "förresten, det finns ett kort jobb som jag inte inkluderade i mitt CV eftersom det inte var relevant, men bara så att du vet ...".

uncovery
2013-02-28 10:28:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag skulle hellre anställa någon som var på ett företag i bara några veckor än bara ett år.

Alla kan komma i en situation där du snabbt inser att det nuvarande jobbet inte är något för dig, eller att du inte är det för jobbet. Gå in, inse och vidta åtgärder omedelbart - förutsatt att du har en god anledning. Det är mycket bättre än att stanna kvar i ett år och sedan sluta sluta. Du slösar mycket med företagsresurser på det sättet genom ombordstigning, utbildning etc.

Jag skulle mycket mindre anställa dig om jag insåg att du försöker dölja saker för mig.

** Antagande: ** efter att ha börjat i företaget fick han ett bättre erbjudande från ett annat jobb han ansökte om under de första tre veckorna, vilket fick honom att hoppa skepp. ** Fråga: ** Om allt annat är lika, skulle du välja den kandidat som hoppade fartyget, eller en kandidat med samma kvalifikationer som inte gjorde det? Nyckelordet i ditt svar är * "förutsatt att du har en god anledning" *. Orsaker till att lämna jobb ingår ofta inte i CV. De flesta anställningsfolk antar inte det bästa ("Jag är säker på att skrivfel beror på ett sällsynt datavirus och inte brist på uppmärksamhet på detaljer").
@jmac Även om en kandidat som inte hade några snabba förändringar naturligtvis är den bättre, är en kandidat som utelämnar dessa och där jag får se det senare det värsta av allt. Om du tror att kvaliteten på ett CV höjs av dunkel, utelämnande eller lögner, måste du bara ta risken att någon ser dig som ett bedrägeri när du får reda på det. Inget annat.
Jag håller inte med. Det finns risker för båda aspekterna. Jag tror att risken att bli förfiltrerad är större än riskerna att arbetsgivaren ser vad du gör är oärligt och diskvalificerar dig. (A) CV anges inte som 100% färdiga och antas inte vara (som 30-någonting listar jag inte praktik / deltidsjobb på mitt CV). (B) De flesta företag skulle ta hänsyn till gapet under intervjun när du kan förklara - inklusive jobbet i CV: et ger upphov till fler frågor som kan eliminera dig från chansen att få en intervju.
@jmac Jag antar att det beror starkt på vilken nivå av jobb vi pratar om. Ju lägre nivå, desto mindre bryr jag mig om utelämnanden. Ju högre nivå desto mer förväntar jag mig fullständighet.
Det är en utmärkt poäng. Jag antog att en sökande på högre nivå inte ens skulle ställa denna fråga (jag hoppas!). Mitt svar är beroende av att personen befinner sig i en stor pool av sökande och hoppas kunna komma till en intervju. Om det är en mindre pool med bakgrundskontroller från början, har du helt rätt i att utelämnandet skulle vara bländande (som det skulle bli upptäckt ändå). Jag kommer att redigera mitt svar för att vara säker på att vara tydlig på den punkten. Tack för diskussionen!
thursdaysgeek
2013-03-01 02:10:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du måste klippa vad du lägger på ditt CV ändå, så du är inte skyldig att lista allt.

Ditt CV är att visa dina prestationer; du uppnådde ingenting under de två veckorna, så det är inte vilseledande att lämna det. Om de får reda på det och frågar dig om det, förklarar du det. Men de flesta kommer inte att veta eller förmodligen ens bry sig om att du inte listade det.

Självklart, om du har en av dem varje år eller så, mellan de andra kortare stints du listar, blir du vilseledande för att vara en jobbhoppare. Men om det är en engångshändelse fokuserar du bara ditt CV på vilka fantastiska saker du har gjort och kan göra.

user8108
2013-12-25 21:47:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Även om jag har lite information om plattformen du arbetar på skulle jag se om det är bättre att helt och hållet lämna den från "mycket kortvarig anställning".

Om du behåller den i ditt CV , du ställs med många frågor:

  1. Varför lämnade du inom så kort tid? - Oavsett hur rimligt ditt svar är, kan de fortfarande inte acceptera!

  2. Vilka är chansen att du gör detsamma med oss? - Återigen blir dina svar tysta.

  3. Varför gick du med utan att beakta alla kriterier? - Även om du kan uppskatta några saker tills du går med!

  4. Varför kunde du inte spendera mer tid på att vänta på rätt tid? - Medel, varför justerar du inte oavsett vad som har hänt!

Om du inte har lagt det på CV men ändå din framtida arbetsgivare hittar det, berätta för dem att det är mer en rådgivande roll på kort sikt grund, betyder, inte för primärt jobb utan bara på supportbasis och det finns inte mycket att prata om det.

Du kan också lägga till en punkt som du väntade på att "kort sikt" skulle bli klar för att undvika alla anställningsbrott, artigt ...

Bob
2013-08-22 21:00:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

lämna det. Det ser dåligt ut. Jag har gjort det här. Var utan arbete, tog ett lågt betalt kontrakt (temp job) slutade på några veckor för en mycket bättre betalande heltidsställning. Lämnade några veckor som ett gap i min anställning. Det finns inget sätt för någon att ta reda på det och du vill inte behöva förklara det. Det kan inte skada dig, men det finns ingen anledning att bry dig.

William Allen
2015-10-10 02:18:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Regardless of what many people believe, you do not need to include everything on your resume. You only need to include the information that pertains to the job you are applying for. Too much job history or jobs that do not relate to what you are applying for can actually cost you the job. A resume is just a quick detail of your experience to impress recruiters enough to talk to you. If something interests them, they will ask but just keep the resume short and sweet (maximum 2 pages). Background checks on the other hand will need everything over a certain period of time.

detta verkar inte erbjuda något väsentligt över poäng som gjorts och förklarats i tidigare 11 svar. Se [svar]
lajmh
2014-05-07 15:40:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om du är en säsongsbetonad eller tillfällig tjänst, var noga med att nämna det så det kommer inte att vara någon fråga varför du bara anställdes i 30 dagar.

Lägg bara ner det och året, det kan vara en dag , 1 vecka eller sex månader under "ÖVRIG ANSTÄLLNING" i slutet av relevant erfarenhet för att täcka klyftan.

Den goda nyheten är att CV bara ska gå tio år tillbaka så så småningom spelar det ingen roll .

detta verkar inte erbjuda något väsentligt över vad som publicerades i tio tidigare svar
Det här är det första jag någonsin har hört talas om någon regel som återupptas endast ska täcka 10 år.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...